De Platse in Sint-Andries volledig vernieuwd

De Platse – langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries – kreeg een volledige heraanleg. “We legden een gescheiden rioleringsstelsel aan, zorgden voor meer groen en focusten op de toegankelijkheid”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Op die manier willen we een pleingevoel creëren. Bij het begin van deze legislatuur was het mijn doel om Brugge gezelliger en leefbaarder te maken door verschillende pleinen op te waarderen. Vanaf 8 juli kunnen ook de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van een vernieuwd plein.” Het plan werd opgemaakt met inspraak van de buurtbewoners.

Gescheiden rioleringsstelsel

De riolering van het plein was in slechte staat, waardoor een vernieuwing zich opdrong. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel, waarbij regenwater en vuilwater van elkaar gescheiden zijn. Op die manier stromen de riolen minder snel over. Er werd een goot aangelegd in het midden van het plein.

Verkeersvrij plein

“Voordien werden slechts twee parkeerplaatsen op het plein gebruikt. De parkeerplaatsen werden ingenomen als terraszone voor de aanwezige horeca. Dit blijft zo, maar we hebben de bestaande groenzones uitgebreid en een nieuwe groenzone aangelegd. Voordien was er op het plein 55 m² aan groenzone, nu is dat 132 m². Dit maakt het pleintje een aangename plaats om te vertoeven”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Burgemeester Dirk De fauw: “In de Pastoriestraat, nabij het plein, is er een kortparkeerzone. Het plein zelf is grotendeels verkeersvrij, enkel laden en lossen is nog mogelijk. In september plaatsen we nog vijf fietsbeugels op het plein.”

Toegankelijk plein

“Om het pleingevoel te versterken, maar ook om het plein toegankelijker te maken, werd het niveauverschil weggewerkt. Er werd tactiele geleiding voor slechtzienden aangelegd”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Het plein werd aangelegd in mozaïekkeien, bij de aanleg van het vernieuwde plein hebben we deze gerecupereerd. “We zorgden ook voor een comfortstrook in effen verharding, zodat het plein toegankelijk is voor iedereen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Timing

“De Platse is een verzamelplaats voor voetbalsupporters tijdens, voor of na de wedstrijden. Daarom was dit een moeilijk werk om in te plannen, maar het was noodzakelijk: al diverse keren moesten we een zinkgat herstellen en vaak hing er in de zomer een slecht geurtje. Daarom stonden we erop de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren. We pasten de timing van de werkzaamheden aan de voetbalwedstrijden aan, zodat de horecazaken op De Platse zo weinig mogelijk hinder zouden ondervinden. Om dit te kunnen realiseren, voerden we de werkzaamheden in twee fasen uit”, vertelt schepen Mercedes Van Volcem.

De eerste fase vond plaats na de laatste wedstrijd van Club Brugge, net voor de play-offs. De tweede fase werd na het voetbalseizoen uitgevoerd. Momenteel moet dit nog uitharden, vanaf maandag 8 juli zal De Platse opengesteld worden voor alle weggebruikers.

Investering

De kostprijs voor de heraanleg bedraagt 257.526,35, waarvan 132.199,68 euro ten laste is van TMVW. Firma Lamote Aanneming BV voerde de rioleringswerkzaamheden uit, APK Wegenbouw voerde de heraanleg van de bovenbouw uit.

Investeren in pleinen

“Als schepen was het mijn doel om Brugge gezelliger en aangenamer te maken door verschillende pleintjes op te waarderen. Dat kon ik realiseren: deze legislatuur heb ik al 18 pleinen opgewaardeerd”, zegt schepen Mercedes Van Volcem fier.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.