Autovrije Zondag in Brugge

Autovrije Zondag in Brugge

Op zondag 15 september leidt Brugge de Europese Week van de Mobiliteit in met Autovrije Zondag. Bewoners en bezoekers kunnen zich verheugen op een dag vol plezier, beweging en duurzame initiatieven, georganiseerd door stadsdiensten en particuliere organisatoren.

Burgemeester Dirk De fauw: “De komende jaren hebben we heel wat ambitie wat mobiliteit betreft. We schenken extra aandacht aan verkeersveiligheid, leefbare mobiliteit en duurzaamheid. De fietser krijgt een steeds belangrijkere rol door onder andere het bevorderen van woon-werk- en schoolverkeer per fiets en het verder verbeteren van het fietscomfort. Een groot deel van de binnenstad is autoluw en Brugge telt ondertussen meer dan 90 fietsstraten. Zondag 15 september staat in het teken van duurzame mobiliteit. Bij het Stadsmagazine dat binnenkort in de brievenbus valt, kan men het programmaboekje van Autovrije Zondag vinden.”

Programma

Voorzitter van Brugge Plus Franky Demon: “Autovrije Zondag is meer dan een dag zonder auto’s. Het laat zien hoe Brugge kan zijn als we kiezen voor duurzame mobiliteit en levendige straten. Dankzij de nauwe samenwerking tussen Brugge Plus, stadsdiensten en tal van lokale organisaties bieden we een gevarieerd programma dat iedereen uitnodigt om de stad op een andere manier te ervaren.”

Gedurende deze feestelijke dag staan er heel wat (kindvriendelijke) activiteiten op het programma. Hierbij een greep uit het aanbod:

Dag van de Sport + Brugse rollerparade
Kroenkelen
De Grote Badeendjesroute
Braderie Langestraat-Hoogstraat
Mobimarkt
Sint-Kruis Kermis
Textieldag in het Volkskundemuseum
en nog zoveel meer …

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis: “Speciaal voor kinderen is er opnieuw de Badeendjesroute. Volg de badeendjes en laat je leiden langs 10 stopplaatsen doorheen de binnenstad. Geniet van theater, kom mee knutselen, kleur de straten, speel, spring en klim! Je kunt de Badeendjesroute starten op welk punt je maar wil, de activiteiten langs de route zijn beschikbaar tussen 13.00 en 17.00 uur. Tijdens het wandelen van de route passeer je ook aan andere activiteiten van Autoloze Zondag, een leuke toevoeging voor jong en oud(ers).”

Focus op duurzame mobiliteit

Schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet: “Brugge wil net als zoveel andere steden de uitstoot van broeikasgassen sterk verminderen. Dit is noodzakelijk om de leefbaarheid van de stad en de planeet te garanderen. Tijdens Autovrije Zondag kan men ervaren welke voordelen het oplevert als men zich zonder auto verplaatst en dat in een feestelijke setting.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Ook de cultuurliefhebbers komen op Autovrije Zondag aan hun trekken. In het Volkskundemuseum kom je alles te weten over hoe mensen vroeger veel duurzamer omgingen met textiel. Op het Kapucijnenplein ontdekt men de magie van theater. Meer dan twintig Brugse theaterverenigingen presenteren zich er onder de naam BRUT.”

De Burg wordt omgetoverd tot een levendige Mobiliteitsmarkt! Bezoek BruggeNaarMorgen voor inzicht in de klimaatdoelen van de stad en ontdek meer over deelmobiliteit en het labelen van je fiets.

VERKEERSMAATREGELEN

De straten van de binnenstad zijn op zondag 15 september autoluw tussen 10.00 en 18.00 uur, met uitzondering van de Ring tussen de Bloedput en de Unescorotonde. In de autoluwe zones is het niet toegelaten om zich met de auto te verplaatsen. De parkings ‘Centrum-Zand’ en ‘Centrum-Station’ en de randparkings blijven bereikbaar.

De doorgang is steeds mogelijk voor:

Hulpdiensten en herkenbare voertuigen in het kader van interventies
Fietsers
Personen met een (elektrische) rolstoel
Bestuurders van een bromfiets klasse A of speed pedelec
Segways, toeristische huurkoetsen, vergunde taxi’s, fietstaxi’s en fietskoetsen
Dwingende en verantwoorde noodgevallen

DOORLAATBEWIJS

Nog tot en met vrijdag 13 september kun je een doorlaatbewijs aanvragen. Stuur hiervoor een gemotiveerde en persoonlijke aanvraag naar pz.brugge.autolozezondag@police.belgium.eu. Het doorlaatbewijs wordt per mail verstuurd. Dit doorlaatbewijs moet de dag zelf in het bezit zijn van de bestuurder van het voertuig. Deze doorlaatbewijzen gelden enkel op Autovrije Zondag. Doorlaatbewijzen (ANPR-lijst) voor autoluwe winkelstraten gelden niet op Autovrije Zondag.

Een doorlaatbewijs aanvragen, geldt ook voor:

thuisverzorgingsdiensten
personen met een handicap
houders van een digitale parkeervergunning
houders van een parkeerkaart voor zorgverstrekkers

OPENBAAR VERVOER

De bussen van De Lijn rijden en de taxi’s volgen een aangepast traject in de binnenstad. Ook de gratis centrumshuttle zal uitrijden. De busjes van de Sightseeing Line en de paardentram rijden niet.

Meer info: www.brugge.be/autovrijezondag

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.