Ondergrondse afvalcontainers Zeebrugge vernieuwd

Ondergrondse afvalcontainers Zeebrugge vernieuwd

In de Londenstraat en Brusselstraat in Zeebrugge werden de ondergrondse restafvalcontainers vernieuwd. “Voordien kon met munten betaald worden, wat vaak voor vandalisme en storingen zorgde. In deze vernieuwde versie is betalen met je bankkaart mogelijk, wat deze zaken moet oplossen. De ondergrondse afvalcontainers zorgen ervoor dat de meeuwen niet aan het afval kunnen en de kortverblijfstoeristen hun vuilnis niet te vroeg moeten buitenzetten. Dit is een investering in een proper Zeebrugge”, zeggen schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en voorzitter van IVBO en schepen van Klimaat, Milieu en Energie Minou Esquenet.

Ondergrondse containers zorgen voor een nette deelgemeente

“Ondergrondse restafvalcontainers in Zeebrugge zijn belangrijk om de netheid van de deelgemeente te garanderen. Voor kortverblijftoeristen is het niet mogelijk altijd de klassieke ophaaldag te respecteren en meeuwen zorgden daarnaast vaak voor overlast bij afvalzakken die buiten staan. Daarom werd besloten om ondergrondse containers te plaatsen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Vernieuwde ondergrondse containers

Het systeem met muntautomaten bleek erg vandalismegevoelig: vaak werden plastic jetons of lipjes van frisdrankblikjes teruggevonden in de automaten, wat voor storingen zorgde. Als oplossing werden de ondergrondse restafvalcontainers in de Londenstraat en Brusselstraat vernieuwd en voorzien van een nieuw betaalsysteem. “Het had veel voeten in de aarde, maar vanaf nu zijn er vernieuwde afvalcontainers. Er kan met bancontact betaald worden. Op die manier lossen we de problemen met het muntjessysteem op. Binnenkort zullen ook betalingen met smartphone en via een QR-code beschikbaar worden”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Tegen een betaling van 1,10 euro kan er tot 40 liter restafval in de afvalcontainer. Naast het betaalsysteem werd ook de inwerpzuil, het voetgangersplatform en de eigenlijke container onder de grond vernieuwd.

“Ondergrondse containers zijn een absolute meerwaarde in de toeristische omgeving en wijken met veel hoogbouw, aanvullend op de klassieke huis-aan-huisophaling. Toeristen, tweedeverblijvers en omwonenden kunnen 24 op 24 uur / 7 dagen op 7 hun afval op een eenvoudige en snelle manier in de ondergrondse containers kwijt. Hierdoor is er minder sluikstort en minder zwerfvuil in de straat. Het blijft nodig om in de nieuwe containers het afval correct te deponeren, en dus niet grote hoeveelheden op hetzelfde moment in de containers te proppen. Dan zullen ze niet blokkeren en kan iedereen zijn of haar afval erin kwijt. Een proper Zeebrugge is voor iedereen, bewoners en bezoekers, aangenaam”, zegt schepen Minou Esquenet.

Raamcontract IVBO

Minou Esquenet, voorzitter van IVBO en schepen van Klimaat, Milieu en Energie: “IVBO neemt – in het kader van haar intercommunale rol – steeds meer het initiatief om de vennootgemeenten te ontzorgen. Recent lanceerde IVBO een raamcontract voor gemeente- en stadsbesturen, huisvestingsmaatschappijen en projectontwikkelaars voor ondergrondse containers. Het raamcontract zorgt voor een wettelijk, helder, uniform en werkbaar kader voor de plaatsing van ondergrondse containers in elke IVBO-gemeente. Dergelijke manier van werken bespoedigt de omgevingsvergunning en dus ook de plaatsing van de ondergrondse containers en standaardisatie biedt ook voordelen naar onderhoud en opvolging. In Zeebrugge hebben we twee oude ondergrondse containers vervangen, door nieuwe exemplaren waardoor betalen met bancontact mogelijk wordt. Gebruikers hoeven dus niet meer te zoeken naar muntjes.”

Investering in Zeebrugge

Via IVBO investeerde Stad Brugge 64.728 euro in deze vernieuwde containers. “Als schepen van Openbaar Domein klop ik al drie jaar op deze nagel en ben blij dat ze er nu zijn. Ik drong ook aan op meer ondergrondse containers”, stelt Mercedes Van Volcem.

Meer ondergrondse containers in Brugge

“Naast de bestaande ondergrondse containers in Zeebrugge, werden nog twee ondergrondse glascontainers toegevoegd bij de herinrichting van de Rederskaai n.a.v. de stormkeringswerken. Ook hier zorgen we op die manier dat de netheid gegarandeerd blijft. In Sint-Andries hebben we bij de heraanleg van Wijk Blijmare en de Nieuwe Sint-Annadreef en omgeving de bovengrondse glasbollen vervangen door een ondergronds exemplaar”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

De ondergrondse restafvalcontainers in de omgeving van de Oude Vismijn werken momenteel nog met munten. Ook hier staat een vernieuwing met nieuw betaalsysteem ingepland.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.