Brugge investeert in propere winkelstraten met ondergrondse afvalcontainers

Brugge investeert in propere winkelstraten met ondergrondse afvalcontainers

“De Brugse winkelstraten zijn populair, de Steenstraat is zelfs de op een na drukste winkelstraat van Vlaanderen met meer dan 900.000 bezoekers per maand. Het is belangrijk dat de winkelstraten er proper bij liggen voor al deze bezoekers. Daarom investeren we in een eerste fase in ondergrondse afvalmanden in de Steenstraat, Zuidzandstraat en op de Markt”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Er wordt bekeken om de ondergrondse afvalmanden in een latere fase ook te plaatsen aan de Dijver en de Rozenhoedkaai.

“Het is belangrijk dat de winkelstraten er proper bijliggen voor de vele bezoekers en inwoners. De huidige afvalmanden met een capaciteit van 100 liter zijn vaak overvol. Voor de vuilniswagen is het niet wenselijk in de winkelstraten te rijden tijdens de piekmomenten, waardoor de vuilnismanden vaak niet tijdig leeggemaakt kunnen worden. Om dit op te lossen, zorgen we voor ondergrondse afvalmanden met een grotere capaciteit”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Ondergrondse afvalmanden

De ondergrondse afvalmanden hebben een capaciteit van 1.000 liter. De 37 huidige afvalmanden zullen vervangen worden door 23 ondergrondse, in totaal zullen deze een capaciteit van 23.000 liter hebben in vergelijking met de 3.700 liter die de huidige afvalmanden hebben. “De inwerpzuilen worden steeds op minder dan 20 meter van elkaar geplaatst,” zegt de schepen. Er is gekozen voor een sobere inwerpzuil die goed in het straatbeeld past.

Burgemeester Dirk De fauw: “Onze winkelstraten zijn het kloppend hart van Brugge en trekken elke maand duizenden bezoekers aan. Het is van groot belang dat deze straten schoon en aantrekkelijk blijven, zowel voor wie hier woont als voor wie hier komt winkelen of genieten van onze prachtige stad. Door te investeren in ondergrondse afvalcontainers, werken we verder aan een proper Brugge. Met deze nieuwe containers, die een veel grotere capaciteit hebben, kunnen we efficiënter omgaan met het afval en de afvalophaling. Zo blijven we onze stad toekomstgericht en duurzaam ontwikkelen.”

Investering en timing

De Stad zal 124.872 euro investeren in deze nieuwe afvalmanden. “We zullen deze werkzaamheden in januari en februari 2025 uitvoeren. Dit is tijdens de kalmste periode van het jaar om hinder te vermijden”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “In de Rozenhoedkaai en Dijver is het niet zo evident door de vele ondergrondse leidingen die er lopen maar bij heraanleg gaan we dit ook integreren. Ik was hier al lang vragende partij voor. Vandaag ledigen we op drukke plaatsen tot zes keer per dag en dat is het maximum, meer kunnen onze diensten niet aan.”

Foto@Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.