Nieuwe initiatieven om netheid in Zeebrugge te verbeteren

Nieuwe initiatieven om netheid in Zeebrugge te verbeteren

Zwerfvuil en sluikstort blijven een aandachtspunt in Zeebrugge. De combinatie van de aanwezigheid van de haven, het intensieve vrachtverkeer, de verschillende beheerders van het openbaar domein en meeuwen die afvalzakken openscheuren, maakt het een uitdaging om de straten van Zeebrugge schoon te houden. “Ondanks deze uitdagingen blijven we zoeken naar structurele oplossingen om dit probleem aan te pakken en de netheid te verbeteren”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen Van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Stad Brugge heeft, onder impuls van de Gebiedswerking Zeebrugge en met ondersteuning van de dienst Openbaar Domein, succesvol ingetekend op een subsidieoproep van het Vlaamse initiatief ‘Mooimakers’. Voor de periode juni 2024 tot juni 2026 ontvangt Stad Brugge een subsidie van 50.000 euro, voor twee concrete projecten gericht op het verbeteren van de netheid in Zeebrugge.

Verbetering langs de Isabellalaan en Kustlaan
Burgemeester Dirk De fauw: “Langs de Isabellalaan en de Kustlaan worden de parkeerplaatsen voor vrachtwagens onder de loep genomen, en zal er in samenwerking met verschillende beheerders (Port of Antwerp Bruges, Stad Brugge, De Lijn, en de Vlaamse overheid: AWV, afdeling Maritieme Toegang en afdeling Kust) gewerkt worden aan een betere aanpak voor het opruimen van zwerfvuil. Ook zullen weesverkeersborden, die na infrastructuurwerken achterblijven en het straatbeeld vervuilen, worden aangepakt.”

Acties in de Strandwijk
“We zoeken actief naar buurtbewoners die als aanspreekpunt willen fungeren voor de netheid in hun straat. Zij zullen medebewoners sensibiliseren om afval op het juiste moment aan te bieden, zodat meeuwen geen kans krijgen de zakken open te pikken”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Met de toegekende subsidie worden onder andere een bakfiets aangeschaft om op een milieuvriendelijke manier afval op te halen en strandzeven om het strand schoon te houden. Daarnaast is er een grootschalige opruimactie gestart doorheen het hele Zeebrugs grondgebied.”

Nieuwe investeringen voor een schonere omgeving

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Recent investeerden we in nieuwe ondergrondse containers in de Strandwijk en sinds midden augustus is er een camera actief om sluikstort op te sporen. Met deze maatregelen willen we de netheid in Zeebrugge verbeteren.”

Dank aan de vrijwilligers

“Een bijzonder woord van dank gaat uit naar de vele zwerfvuilvrijwilligers die zich op een structurele manier inzetten om Zeebrugge schoon te houden en nauw betrokken zijn bij de Mooimakers-projecten”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem. “We roepen iedereen op om correct om te gaan met afval. Zo maken we Zeebrugge nog mooier en schoner.”

Meer informatie : info@gebiedswerkingzeebrugge.be.

Foto©Persdienst Stad Brugge

 

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.