Zwemmen in open water succesvoller dan ooit in Brugge

Zwemmen in open water succesvoller dan ooit in Brugge

Stad Brugge blikt tevreden terug op het zomerzwemmen in de Brugse binnenstad. Méér dan 10.000 bezoekers vonden de weg naar het zwemponton aan de Coupure, dat intussen een vaste waarde is geworden in het Brugse zomersportaanbod.

Deze zomer keerde de zwemzone aan de Coupure terug, en de formule met een aparte recreatie- en sportzone bleek opnieuw aan te slaan. Ondanks de typisch Belgische wisselvallige zomer trokken opnieuw meer dan 10.000 bezoekers naar het zwemponton. 6.500 onder hen leefden zich uit in de recreatiezone.

Schepen voor sport Franky Demon: “Op warme dagen zat het platform helemaal vol. Dit toont duidelijk aan dat er behoefte is aan meer afkoelplaatsen in de stad. Ook de aankoop van extra SUPs bleek een slimme zet want ook dit jaar waren ze zeer populair en veelvuldig in gebruik. Maar liefst 2.800 mensen kwamen suppen in de Reien. Voor het eerst werd yoga op het water aangeboden. De gratis initiatie lessen, met beperkte capaciteit, waren snel volzet en vielen in de smaak bij de deelnemers. Opvallend dit jaar was het groeiende aantal sportieve afstandzwemmers. 650 zwemmers kwamen baantjes trekken. Zwemmen in open water zit duidelijk in de lift.”

Dat de populariteit van zwemmen in natuur- en open wateren neemt toe, blijkt ook uit het stijgende ledenaantal van de zwemclubs. Het aantal langeafstandszwemmers groeit elk jaar, en deze zomer werd voor het eerst de mijlpaal van 1000 leden overschreden bij de Langereizwemmers. Ook bij events waarbij in open water gezwommen wordt zien we steeds een mooi aantal deelnemers. Denk maar aan de Urban Swim, North Sea Swim Challenge, de stadstriatlon en Damme-Brugge. Als afsluiter van de zwemzomer organiseren de Brugse IJsberen zaterdag hun Brugse zwemdoortocht voor competitie en recreanten in de Langerei.

“Omdat zwemmen in open water steeds populairder wordt willen we vanaf volgende zomer het aanbod aan vrije zwemzones proberen uit te breiden, vertelt Demon. De nieuwe wetgeving maakt dit mogelijk.”

Ook aan het strand was het weer typisch Belgisch met vaak met aanzienlijke wind, maar de redders hielden constant een oogje in het zeil en zorgden ervoor dat de veiligheid voor iedereen gegarandeerd bleef.

Verdeeld over Coupure en het strand stonden deze zomer 55 jobstudent redders in voor de veiligheid. Op één grote zoekactie na tijdens de bewaakte uren (met goede afloop), waren er geen opmerkelijke incidenten te melden.

“Ondanks een recordaantal zwemverboden door blauwalgen in Vlaanderen, bleef Brugge relatief gespaard dankzij de enorme inzet van verschillende stadsdiensten. Na een wisselvallige start in de Koude Keuken slaagden we erin om de algenbloei daar onder controle te krijgen. De Coupure en Sint-Pietersplas bleven altijd zwembaar. Alleen de Damse Vaart ondervond vanaf de tweede helft van augustus blijvende problemen met blauwalgen, geeft Demon nog mee.”

Foto©Visit Bruges

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.