Voorstelling programma Vredesweek en uitreiking Brugse Vredesprijs

Voorstelling programma Vredesweek en uitreiking Brugse Vredesprijs

Dinsdag werd in het Brugse Stadhuis het programma van de aankomende Vredesweek voorgesteld. Terzelfdertijd werd ook de Vredesprijs van de stad uitgereikt en wel aan het Brugs Vredesplatform. Burgemeester Dirk De fauw zei daar het volgende:

“Mag ik jullie van harte welkom heten op voorstelling van de Vredesweek in Brugge die van 21 september tot en met 4 oktober plaatsvindt. Tijdens de Vredesweek zet het Brugs Vredesplatform, bestaand uit verschillende Brugse vredesorganisaties, een actueel vredesthema op de agenda. Dit jaar luidt het thema ‘Vrouwen kiezen actief voor vrede’. De Verenigde Naties erkennen de rol van vrouwen als dragende krachten van gemeenschappen. Zij moeten dan ook meer betrokken worden bij vredesonderhandelingen en vredesopbouw. Daarnaast is het belangrijk dat de rechten en veiligheid van vrouwen op de voorgrond worden geplaatst. Met het jaarthema ‘vrouwen kiezen actief voor vrede’ beklemtonen wij de rol van vrouwen als actoren voor vrede.

Vrede is een onderwerp dat ons allen raakt en verbindt, en laat dit net ook het belang zijn van vredesinitiatieven die plaatsvinden in onze stad. In een wereld waar conflicten en spanningen vaak de boventoon voeren, is het essentieel dat we als gemeenschap samenkomen om vrede te bevorderen en te versterken.

Vrede is immers meer dan de afwezigheid van oorlog. Het is een staat van harmonie waarin mensen vrij zijn om te leven, te werken en te dromen zonder angst. Het is de basis waarop we een rechtvaardige en welvarende samenleving kunnen bouwen. Maar vrede komt niet vanzelf. Het vereist inspanning, toewijding en vooral samenwerking.

In onze stad hebben we het geluk dat er vele initiatieven bestaan die zich inzetten voor vrede. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Brugge niet alleen een mooie, maar ook een vreedzame stad blijft, waar iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Met de Vredesweek willen we iedereen oproepen om na te denken over hoe u zelf kunt bijdragen aan vrede in onze stad. Door naar elkaar te luisteren, door verschillen te omarmen en door actief bij te dragen aan het welzijn van onze gemeenschap, kunnen we vrede werkelijkheid maken. Het programma van de Vredesweek omvat alvast een mooie waaier aan initiatieven. Ik geef alvast het woord aan Piet De Baere, voorzitter van het Brugs Vredesplatform, om het programma voor te stellen.

Om de twee jaar reik ik ook de Vredesprijs uit aan een Bruggeling of Brugse organisatie die zich inzet voor de bevordering van grote of kleine vrede in onze stad. De prijs waardeert deze inspanningen. In 2020 sleepte vzw Het Huis de Vredesprijs in de wacht, in 2022 vzw Sock.

Het is met eer en genoegen om de Vredesprijs dit jaar toe te kennen aan het Brugs Vredesplatform, onder voorzitterschap van de heer Piet De Baere. Het Brugs Vredesplatform is een onafhankelijk en neutraal platform dat Brugse organisaties en initiatieven verbindt die vrede nastreeft met de burgers in onze Brugse samenleving. Volgende organisaties verenigen zich in het Brugs Vredesplatform: Pax Christi, VOS regio Brugge, vzw Joe English, Vredesactie Brugge, Vredes-wijzer, Amnesty International, Nsanga vzw, World of Love vzw, Vredeskapel, Witte Lintjes initiatief, Taranta vzw, Integraal, Huis van de Mens en Avansa vzw regio Brugge. Het Brugs Vredesplatform werkt jaarlijks de Vredeweek uit, stelt een jaarkalender op van diverse vredesinitiatieven die in Brugge plaats vindt, adviseert het College rond het thema vrede en ondersteunt de campagne ‘mayors for peace’. Van harte bedankt voor deze inzet en samenwerking.

Het Brugs Vredesplatform is een prachtig voorbeeld van hoe organisaties en individuen kunnen samenwerken om vrede te bevorderen. Hun inzet, jaar in jaar uit, bevordert een cultuur van vrede en respect in onze stad. Dit is van onschatbare waarde, vooral in tijden waarin polarisatie en verdeeldheid op de loer liggen.

Het is dan ook met de volle overtuiging dat het stadsbestuur besloten heeft om de Vredesprijs toe te kennen aan het Brugs Vredesplatform. Proficiat aan alle leden van het Brugs Vredesplatform.

Laten we verder samen werken aan een toekomst waarin vrede niet alleen een wens is, maar een werkelijkheid.”

Foto©Persdienst Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.