Deze week is de tentoonstelling, gewijd aan de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog, verhuisd van het Stadhuis naar het Gemeenschapshuis in Zeebrugge. De expo werd uitgebreid met een luik dat specifiek ingaat op de bevrijding van Zeebrugge, het laatste stukje Vlaanderen dat op 3 november 1944 werd bevrijd.
De expositie schenkt extra aandacht aan de intense en langdurige strijd die voorafging aan de bevrijding van Zeebrugge. In tegenstelling tot stad Brugge, die op 12 september 1944 al bevrijd werd, moest Zeebrugge door zijn strategische ligging langer wachten. Duitse troepen hielden stand tot 3 november, waarbij een harde strijd met veel wederzijdse beschietingen en bombardementen plaatsvond.
Na de gedeeltelijke terugtrekking van de Duitsers op 7 september, waarbij ze aanzienlijke schade toebrachten aan de haven en de sasbrug opbliezen, werd het gebied rond Zeebrugge omgevormd tot een slagveld. Een Brits bombardement op 16 september leidde zelfs tot de verwoesting van de Sint-Donaaskerk. Pas op 3 november, na de bevrijding van Knokke en met versterking van Canadese troepen, kon het 7de Reconnaissance Regiment Zeebrugge definitief bevrijden.
Foto©Persdienst Stad Brugge