Het lijkt alsof de weergoden het al enige tijd duidelijk willen maken: de zon schijnt en de temperaturen gaan de hoogte in – Brugges Schoonste Dag komt eraan! Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de in 1304 ontstane Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. Over minder dan drie weken, op donderdag 29 mei, geven opnieuw 1.800 figuranten gestalte aan een eeuwenoude traditie. Er wordt onder andere geacteerd, gezongen, gemusiceerd, gedanst, paard gereden en zo meer. Dat doen jong en oud, sommigen in groep via diverse verenigingen uit de regio, de meeste anderen via individuele deelname. “Vanavond gaan de pasbeurten en repetities van start”, zegt regisseur Dominique Deckers. “Tijdens de komende twee weken zullen de stadshallen op de Markt terug hét zenuwcentrum van de processie worden, waarbij retouches worden uitgevoerd, taferelen gerepeteerd en partituren ingeoefend”.
Toegankelijk voor iedereen
De organisatie stelde zich vijf jaar geleden als doel om, via een meerjarentraject, tegen 2025 een zo inclusief en toegankelijk mogelijk evenement te zijn voor haar toeschouwers. “Dat project loopt nu ten einde”, zegt Jolien Smis, choreografe en inclusieverantwoordelijke. “Althans, dit is natuurlijk geen ‘einde’: de diverse onderdelen van het project werden tijdens de voorbije jaren uitgetest, bijgestuurd en intussen in het vaste aanbod opgenomen”. De Heilig Bloedprocessie voorziet onder andere zitzones waar assistentie is voorzien voor personen met een functiebeperking. Daarnaast stelt de organisatie audiodescriptie en filmpjes in gebarentaal ter beschikking in vijf talen, bedoeld voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden. Wie deze raadpleegt via de Erfgoedapp krijgt op verschillende momenten extra informatie terwijl de processie voorbijkomt. Ook dit jaar is de processie live mee te volgen op Focus&WTV, en met VGT-vertaling via www.bloedprocessiebrugge.be.
Band met gilden
De stijl van de Heilig Bloedprocessie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen. In de middeleeuwen organiseerden de gilden de processie, samen met de stad. “Anno 2025 zijn er nog steeds gilden betrokken bij de processie”, zegt William De Groote, voorzitter van de vzw Heilig Bloedprocessie. “We verwelkomen elk jaar een vertegenwoordiging van de Sint-Michielsgilde De Hallebardiers, en van de Koninklijke & Prinselijke Gilde Sint-Joris Stalen Boog”. Deze gilden organiseren de processie niet meer, maar stappen wel mee op. “Dat doen ze dit jaar in een geheel nieuwe outfit, die met zeer veel zorg is samengesteld”. Matthieu Clarysse, algemeen coördinator, licht toe: “Uit historisch onderzoek weten we dat de schermers wit en blauw als kleuren hanteerden. De Sint-Michielsgilde was al langer vragende partij om de bestaande ‘onjuiste’ kostumering te herzien. Daar gingen we voor deze editie op in”. Ook de Sint-Jorisgilde sprak haar wens uit om te schitteren in een nieuwe kostumering, en stelde een dossier op om die wens te onderbouwen. “De gilde kwam met voorstellen en ideeën, die we vanuit de vzw Heilig Bloedprocessie hebben uitgewerkt en geconcretiseerd. Basis voor die vernieuwing is een muurschildering van de deken van de Sint-Jorisgilde op de wand van de gotische zaal van het Brugse stadhuis”.
Symbiose tussen mens en dier
Dat er elk jaar stevig vernieuwd wordt, is intussen een bekend gegeven. De organisatie dankt daarvoor uitdrukkelijk de spelers van de Nationale Loterij; het is immers dankzij hun steun dat deze realisaties mogelijk zijn. “Als schepen van Cultuur ben ik bijzonder verheugd door het engagement van de Heilig Bloedprocessie om jaar na jaar te blijven vernieuwen. Op die manier blijft de processie ‘up to date’ en is het voortbestaan van deze eeuwenoude stadstraditie verzekerd. Dat vertaalt zich overigens elk jaar in een zeer hoog aantal bezoekers dat Brugge bezoekt om haar Mooiste Dag mee te beleven”, zegt Nico Blontrock. Een 180-tal nieuwe kostuums zal in deze editie te zien zijn. Of zelfs méér. Nico Blontrock: “Niet alleen mensen moeten er goed uit zien; ook aan de deelnemende dieren wordt veel zorg besteed. Heel wat paarden zullen een nieuw paardenkleed dragen. Ik ben er trots op dat het kostuumatelier van de stad meewerkte aan dit grootse project”.
Praktisch
De Heilig Bloedprocessie vindt plaats op donderdag 29 mei 2025 en start in de Dijver om 14.30 uur. De processie legt een parcours af doorheen de centrumstraten van Brugge. Je kan eender waar langs het parcours plaatsnemen. Voor een zitbank of een plaats op een tribune heb je een ticket nodig, dat je vooraf kan aankopen via www.bloedprocessiebrugge.be. De organisatie voorziet in heel wat assistentiemogelijkheden voor bezoekers met een beperking (begeleiding, audiodescriptie, ondertiteling…), onder meer via de Erfgoedapp. De Heilig Bloedprocessie is live en integraal te volgen op Focus&WTV en www.bloedprocessiebrugge.be op donderdag 29 mei 2025 om 15.00 uur (heruitzending op vrijdag 30 mei 2025 om 15.00 uur). De livestream op de website wordt getolkt in Vlaamse Gebarentaal.
De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed)
Foto©Heilig Bloedprocessie vzw