Brugge lanceert oproep tot Veggie Challenge

Met de ‘Week van de Peulvrucht’, die loopt van 12 tot 18 februari 2024, wil Gezond Leven Vlamingen aanmoedigen om de traditionele recepten wat vaker te vervangen door gerechten waarin peulvruchten de hoofdrol spelen. De Week van de Peulvrucht is daarbij een duwtje in de rug, want ondanks de lage consumptie erkennen Vlamingen wél dat peulvruchten gezond zijn. Bovendien hebben ze nog heel wat andere fantastische voordelen. Zo zijn ze haast overal verkrijgbaar en lang houdbaar, je kunt er makkelijk, snel en gevarieerd mee koken én ze zijn lief voor je portemonnee. Recepten en info zijn terug te vinden op www.gezondleven.be/peulvruchten.

“Peulvruchten zoals  kikkererwt, soja, linzen, rode bonen, … zijn gezond en lekker. Ook voor onze landbouwers biedt het lokaal telen van peulvruchten heel wat mogelijkheden. Onbekend maakt onbemind. Daarom ben ik blij met de grote, positieve respons van onze Brugse horecazaken, scholen en ambassadeur Patrick Devos om ons te inspireren met heerlijke groente- en peulgerechten. Ik roep daarom iedereen op om deze eens uit te proberen en mee te doen met de Veggie challenge in maart”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet.

Onder het motto ‘Alles kan Veggie’ start op 1 maart 2024 de vijfde editie van de Veggie Challenge. De Veggie Challenge is een gratis online coachingsprogramma van Proveg dat mensen inspireert om in de maand maart 31 dagen minder vlees te eten. Het coaching programma is voor iedereen. Wil je een dag per week een groentegerecht eten, of ben je al een doorwinterde veggie/vegan, iedereen kan er terecht tips, receptjes en maakt kans op prijzen. Je kan je inschrijven via www.veggiechallenge.be.

“Ook als stad kunnen we in de prijzen vallen. De stad met de meeste deelnemers wint immers de award voor Beste Veggie Stad! In 2023 ging die eer naar Leuven, dit jaar misschien wel naar Brugge? Gebruik voor je gerechtjes lokale seizoensgebonden producten. Inspiratie kan je vinden op onze website: https://bruggesmaakt.brugge.be/kies-voor-lokaal-seizoensgebonden

Ga je liever eens uit gaan eten? 33 Brugse restaurants doen mee met de Veggie Challenge! Waaronder ook de restaurants van onze 2 hotelscholen en cateraar voor het studentenrestaurant van Vives”, zegt schepen Minou Esquenet.

Winactie

Wie zijn of haar bevestiging van inschrijving op de Veggie Challenge doorstuurt naar klimaatenmilieu@brugge.be, maakt kans op één van de drie cadeaubonnen van 50 euro om in een van de deelnemende restaurants een veggie lunch te nuttigen. Meer info is terug te vinden op https://bruggesmaakt.brugge.be/kies-voor-plantaardig#veggie

Ambassadeur

De trotse ambassadeur van de Brugse Veggie Challenge 2024 is Patrick Devos, die in 2023 werd bekroond door de We’re Smart Green Guide met vijf radijzen (de hoogste score in de gids). Zo kwam het restaurant meteen in de top 100 van de beste groenterestaurants ter wereld.

Volgende horecazaken ondersteunen de Veggie Challenge en hebben zelf een veggie en/of vegan gerecht op de kaart:

Restaurant Reliva, Goezeputstraat 6, 8000 Brugge

De nisse, hooistraat 12, 8000 Brugge

Cantine copine, Steenkaai 34, 8000 Brugge

Guillaume, Korte lane 80, 8000 Brugge (ook vegan)

Blackbird, Jan van Eyckplein 7, 8000 Brugge ( vegan)

Grilladin, Dudzeelsesteenweg 325, 8000 Brugge

Venezia del Nord, wijngaardstraat 30, 8000 Brugge (ook vegan)

Terra Promessa, Katelijnestraat 110 , 8000 Brugge (ook vegan)

Bie Us, Zandstraat 76, 8200 Brugge

Het Paradijs, Kruitenbergstraat 11, 8000 Brugge

Madame Aneth, Rijselstraat 38, 8200 Brugge (ook vegan)

Hoeve Cortvriendt – Spermalie, Oliebaan 4, 8000 Brugge (ook vegan)

Deze zaken zetten in de maand maart (nog) extra een veggie gerechtje in de kijker:

Restaurant Patrick De Vos, Zilverstraat 41, 8000 Brugge (ook vegan

Hap Brugge, zilverpand 16 (ook vegan)

Tonka, Walplein 100, 8000 Brugge

Lio’s, zonnekemeers, 8000 Brugge

Het Visioen, Katelijnestraat 160, 8000 Brugge (ook vegan)

Bistro Den Amand, St. Amandsstraat 4, 8000 Brugge

Amon, Academiestraat 6, 8000 Brugge (ook vegan)

Poules moules, simon stevinplein 9, 8000 Brugge

La muse de Marcel, Gistelse Steenweg 255, 8200 Brugge (ook vegan)

Monsieur Casserole, Wulfhagestraat 3, 8000 Brugge (ook vegan)

Sodexo VIVES Brugge studentenrestaurant, xaverianenstraat10, 8200 Brugge (ook vegan)

Greens&Beans, Gentpoortstraat 51, 8000 Brugge (vegan aanbod)

Bowls, Walplein 13, 8000 Brugge (ook vegan)

Casa Di Kaspi, Sint-amandsstraat 35, 8000 Brugge (ook vegan)

De Republiek, Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge (ook vegan)

at tattie’s, Jan van Eyckplein 3, 8000 Brugge

Bistro restaurant Ter Groene PoorteCasserole Ter Groene Poorte (vegan voorgerecht) Met dit gerecht behaalden de leerlingen uit het 6de jaar hotelde eerste prijs op de JRE Belgium Cooking Cup wedstrijd. Ze behaalden de eerste plaatsen in de categorie voorgerecht, nagerecht én algemeen klassement. Alsook de eerste plaats voor Beste Plantaardig voorgerecht

Fornuis Ter Groene Poorte:1 dag/week vegetarisch gerecht

Huisbrouwerij De Halve Maan, Walplein 26, 8000 Brugge (ook vegan)

Kaffee Kamiel, Zilverpand 7, 8000 Brugge (ook vegan)

Otto Waffle, Katelijnestraat 1, 8000 Brugge (vegan)

Info en lijst op : https://bruggesmaakt.brugge.be/kies-voor-plantaardig#veggie

Restaurants die zich nog willen opgeven, kunnen dit aangeven via: https://bruggesmaakt.brugge.be/inschrijven-veggiechallenge-2024-horeca

Ook in andere zaken chocolade kan men terecht voor veggie/vegan aanbod. Onder andere volgende zaken doen mee met de Veggie Challenge: The Chocolate line, Chocolaterie Sukerbuyc.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.