Brugge smaakt naar meer

Brugge smaakt naar meer

Goede, gezonde voeding is belangrijk en versterkt onze samenleving. Daarom bouwt Stad Brugge aan een duurzame en smakelijke toekomst. Schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet: “In 2015 pionierde de Stad met de ontwikkeling van een eigen voedselstrategie: ‘Brugge Smaakt’. Hiermee ontwikkelden we een visie om initiatieven rond duurzame voeding in onze stad te stimuleren. De klemtonen lagen toen op meer plantaardig, lokaal, biologisch, seizoensgebonden en eerlijke producten, met aandacht voor dierenwelzijn en duurzame visvangst.”

Uit het initiatief vloeiden verschillende succesvolle initiatieven en projecten voort zoals het Brugs Food Lab en het voedseldistributieplatform De Voedselploeg, dat voedseloverschotten inzamelt voor mensen in armoede. Met het project Foodwinners zetten vijfduizend Bruggelingen zich in om voedselverspilling thuis met 55 procent terug te dringen.

“Nu kijken we vooruit met ‘Brugge smaakt naar meer’. Met deze nieuwe, geactualiseerde visie gebaseerd op vier pijlers – gezondheid, respect, smaak en verbondenheid, kunnen we de komende jaren verdere stappen zetten. Deze vernieuwde visie kwam tot stand door de krachten te bundelen met organisaties, burgers, overheidsdiensten en experts”, zegt schepen Minou Esquenet.

‘Brugge smaakt naar meer’ is opgebouwd uit vier elkaar versterkende pijlers.

GEZOND: GEZOND VOOR MENS EN PLANEET

Gezondheid voor mens en planeet staat centraal. We streven naar een voedselomgeving waar de gezondheid van de Bruggeling voorop staat, gecombineerd met wat goed is voor de planeet: meer groenten en plantaardige eiwitten, minder rood vlees en ongezonde voeding (80/20-regel).

RESPECTVOL: RESPECTVOL VAN GROND TOT MOND

We willen consumenten bewust maken van de oorsprong van hun voeding met het oog op meer respect en perspectief voor landbouwers. Dat geldt zowel voor boeren bij ons als in ontwikkelingslanden. Door de band tussen producenten en consumenten te versterken, pakken we voedselverspilling aan, bevorderen we bodemherstel door koolstofopslag en moedigen we biologische landbouw aan. We hechten veel waarde aan de respectvol behandeling van landbouwdieren en vermijden de consumptie van bedreigde diersoorten.

LEKKER: (H)EERLIJKE SMAKEN VOOR ELKE DAG EN IEDEREEN

Bruggelingen genieten van lekker eten. We moedigen culinaire ervaringen aan in onze stad, zowel bij inwoners als bezoekers. Bovendien krijgen toekomstige bakkers, slagers en chefs in Brugge een hoogwaardige opleiding en dragen ze zo bij aan de voeding van de toekomst.

SAMEN: VOEDING, DE TAAL VAN VERBONDENHEID

Voedsel brengt mensen samen. We werken aan een inclusieve samenleving door voedselarmoede aan te pakken en iedereen toegang te geven tot gezonde voeding. Samen koken, eten en moestuinieren bevordert de verbondenheid tussen mensen. We integreren voedselproductie in onze stad met stadsboerderijen, moestuinen en eetbaar groen en dragen zo bij aan een duurzame en groene stad.

Meer informatie over de nieuwe voedselstrategie is terug te vinden op

www.brugge.be/bruggesmaakt

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.