Brugge zet zich in voor mentale gezondheid van jongeren

Het stadsbestuur van Brugge neemt extra maatregelen om jongeren te ondersteunen tijdens de stressvolle examenperiode. Schepen van Welzijn Pieter Marechal, schepen van Cultuur Nico Blontrock en schepen van Jeugd Mathijs Goderis zullen op donderdag 6 juni 2024 om 9.30 uur in de Hoofdbibliotheek Biekorf een zelfzorgpakket overhandigen aan studerende jongeren. Deze actie heeft als doel jongeren te helpen de weg naar mentale hulp te vinden wanneer zij het moeilijk hebben.

Tijdens de examenperiode kunnen de druk en stress zwaar doorwegen op het mentale welzijn van studenten. Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 31% van de jongeren met een vaak voorkomende en behandelbare stoornis op jaarbasis professionele hulp ontvangt. Dit betekent dat jaarlijks ongeveer 69.000 jongeren in Vlaanderen niet de nodige behandeling krijgen voor hun psychische problemen. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak van initiatieven zoals deze.

Het zelfzorgpakket bevat een aantal items die zowel motivatie als praktische ondersteuning bieden:

  • Een appel met de tekst ‘Zet je tanden erin’, voorzien van het logo van Brugge Draait Om Mensen (BDOM), als symbool van motivatie en een bron van vitaminen.
  • Een goodie van Tele-onthaal (zoals balpennen, oortjes of kaartjes), bedoeld om studenten te herinneren aan de beschikbare hulpbronnen.
  • Een kaartje van Logo BO en BDOM met informatie over organisaties die hulp kunnen bieden bij mentale moeilijkheden.

Daarnaast worden er zelfhulpkaartjes uitgedeeld die studenten kunnen houden of aan een medestudent kunnen geven die het nodig heeft. Deze kaartjes en andere materialen zijn ook verspreid in de Brugse bibliotheken en op andere studielocaties om zo veel mogelijk jongeren te bereiken.

“Het is essentieel dat we onze jongeren alle mogelijke ondersteuning bieden, vooral tijdens stressvolle periodes zoals examens,” zegt schepen van Welzijn Pieter Marechal. “Met deze actie willen we een positief signaal geven en de toegang tot hulpbronnen vergemakkelijken.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock voegt toe: “Cultuur en welzijn gaan hand in hand. Door onze jongeren te steunen, investeren we in hun toekomst en die van onze gemeenschap.”

Schepen van Jeugd en Brugge Studentenstad Mathijs Goderis benadrukt het belang van dit initiatief: “Jongeren vormen de toekomst van onze stad. Mentaal welzijn is voor hen belangrijk. Zeker tijdens de examenperiode. Door hen nu extra ondersteuning te bieden, hopen we hen niet alleen door deze stressvolle tijd te helpen, maar hen ook een signaal te geven dat er altijd hulp klaar staat voor zij die het nodig hebben. We willen immers een stad creëren waar elke jongere wordt gezien en gesteund.”

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.