Brugse Karmelieten bieden monastieke stage aan

Brugse Karmelieten bieden monastieke stage aan

Vanaf de maand december kan iedereen die geïnteresseerd is in het kloosterleven het één tot drie maanden komen ‘uitproberen’ in het karmelietenklooster in Brugge. Voor de derde keer biedt het Vlaamse karmelietenklooster het programma “Come & See” aan. Deelnemers volgen het dagelijkse ritme van de broeders en krijgen ook een eigen initiatieprogramma. Omdat de belangstelling voor de karmelieten in het buitenland toeneemt, is er een Engelstalige promotievideo gemaakt. Twee deelnemers aan een vorig programma zijn onlangs begonnen aan hun noviciaat in Oregon, VS. De ontdekking van een roeping tot het kloosterleven begint vaak in het gastenverblijf van een klooster. Mensen worden aangenaam verrast door een gevoel van herkenning, alsof ze thuiskomen op een plek die ze zich nooit hadden voorgesteld. De monniken van de Karmelieten ontdekten dat er altijd een tijdspanne zat tussen één of meer korte verblijven als gast en de beslissing om het klooster in te gaan. Daarom is er een programma van één tot drie maanden ontworpen om geïnteresseerden een duidelijker beeld te geven van hoe het leven van een broeder eruit zou kunnen zien. Naast het dagelijkse ritme van stilte en gebed, de viering van de eucharistie, maaltijden en tijd voor studie, werk en ontspanning, krijgen de deelnemers ook informatie over het kloosterleven en de karmelitaanse spiritualiteit. Het “Come & See” programma staat open voor alleenstaande mannen tussen 18 en 40 jaar.

Internationale gemeenschap

Zoals vele andere Vlaamse kloostergemeenschappen ontwikkelt de Karmel zich meer en meer tot een internationale gemeenschap. De huidige communiteit in Brugge telt al twee broeders van Indische afkomst en een broeder met Filippijns-Zweedse ‘roots’. Op 1 oktober 2024 ontvingen broeder Simon (1980, Nigeria) en broeder Joseph (1991, Vietnam) het karmelietenhabijt. Zij namen deel aan de eerste editie van Come & See en zetten nu hun vorming voort bij de karmelieten in de Verenigde Staten.

Multimedia

Mede door de interesse van buitenlanders richt Karmel zich steeds meer op digitale communicatie. In het verleden heeft Karmel het multimediaplatform mysticusworden.be ontwikkeld. Vandaag heeft ze ook een Engelstalige promotievideo gemaakt om kandidaten te werven voor het “Come & See”-programma, dat via digitale kanalen zal worden uitgezonden. “De digitale wending begon voor ons ten tijde van de Corona”, legt pater Paul De Bois, provinciale overste van de Vlaamse Karmel uit. “Onze buitenlandse belangen konden niet naar Vlaanderen reizen. Daarom verliepen de eerste contacten via het scherm. Ook vandaag kunnen we geen Vietnamees, Indiër of Nigeriaan vragen om een weekendje te komen logeren, zoals vroeger. Met onze verbeterde digitale introductie en het “Come & See” programma spelen we in op deze nieuwe realiteit, waarvan ook geïnteresseerde Vlamingen kunnen profiteren.

Context

Deelnemers aan het “Come & See” programma worden uitgenodigd om te pauzeren voor reflectie en onderscheiding alvorens over te gaan naar de volgende fase. Als het licht aan beide kanten op groen staat, volgt het pre-noviciaat, waarin de kandidaten in het klooster wonen. Voor buitenlandse kandidaten ligt de nadruk op het leren van de Nederlandse taal. Dan volgt het noviciaat, waarin de kandidaten het habijt ontvangen en al op “echte” karmelieten lijken. Deze periode van voortdurende vorming kan uitmonden in het uitspreken van de eerste geloften, waarmee de kandidaten zich voor een jaar verbinden aan de Karmel. Deze geloften kunnen gevolgd worden door zogenaamde eeuwige geloften, vergelijkbaar met huwelijksgeloften. Karmelieten kunnen ervoor kiezen om broeder te blijven, met een passende (beroeps)opleiding, of om zich voor te bereiden op het priesterschap.

Foto@Karmelieten Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.