#ByeByeGazon: school Wonderwijs wint videocall met Dieter Coppens

Geef de lokale biodiversiteit een boost en maak ook van kort gemaaid gazon op en rond het schoolterrein een groen paradijs met de actie #ByeByeGazon. Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne, roept al langer op tot het laten groeien van één vierkante meter gras in elke Vlaamse tuin om het natuurgebied in Vlaanderen te verdubbelen. Door te stoppen met het wekelijks maaien, draag je bij aan een groter succesverhaal. Niet alleen tijdens de maand mei, maar de hele zomer lang. Deze boodschap is ook bij schoolkinderen en hun leerkrachten niet in dovemans oren gekropen. Vandaag worden tien scholen in Vlaanderen beloond voor hun inzet met een videocall met Dieter én een heerlijk ijsje.

Wat begon als een initiatief in zes pioniersgemeenten (Brecht, Zoersel, Malle, Ranst, Schilde en Zandhoven), is uitgegroeid tot een beweging waarbij 26 steden en gemeenten uit elke Vlaamse provincie betrokken zijn. Niet alleen burgers en groendiensten doen mee, maar ook scholen hebben zich dus enthousiast aangesloten. Ze hebben samen met hun leerkrachten de videoboodschappen van Dieter bekeken en zijn buiten aan de slag gegaan.

Scholen hebben specifieke vierkante meters gazon afgebakend en laten het gras daar het hele jaar door groeien. Om meer bloemen te laten bloeien in deze kleine micro-graslanden, maaien ze het enkel nog eind juni en vlak voor de winter. Het maaisel wordt telkens verwijderd, waardoor de bodem armer wordt en er vanzelf meer bloemen groeien in het gras. Dit is niet alleen gunstig voor bijen, maar draagt ook bij aan het verminderen van hittestress op schoolterreinen. Sommige scholen hebben het gras verwijderd en een zone ingezaaid met bloemenzaad. Ondanks het natte weer waardoor de bloemenpracht voorlopig nog op zich laat wachten, zijn de kinderen er niet minder enthousiast om.

“Met #ByeByeGazon willen we bewustwording creëren en mensen aanmoedigen om schoolterreinen, bermen en tuinen om te vormen tot biodiverse gebiedjes”, zegt Dieter Coppens. “Elke vierkante meter telt, en door samen te werken kunnen we de lokale biodiversiteit vergroten en de natuur een handje helpen. Ik ben ontzettend trots op de scholen die meedoen aan deze actie en ik hoop dat veel mensen geïnspireerd zullen raken om mee te doen. Ook de mensen thuis kunnen nog meedoen en tot eind juni hun vierkante meter(s) registreren op de website www.byebyegazon.be. Wie weet winnen dan ook zij een leuke prijs 😉!”

Schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet: “Voor veel mensen is de grasmaaier en verticuteermachine belangrijk om de tuin weer ‘optimaal klaar’ te maken. Daar heeft de natuur niets aan … Vlinders, bijen en andere diertjes hebben inheemse bloemen nodig om te overleven en lekker rommelige plekjes om zich in te verstoppen. Met de kringloopkrachten en tuincoachen van regionaal Landschap Houtland en Polders vzw wordt al ingespeeld op klimaatrobuuste tuinen met meer biodiversiteit. Daarom doet Stad Brugge, samen met 25 andere steden en gemeenten in Vlaanderen mee aan de leuke campagne #ByeByeGazon. De boodschap is duidelijk: laat het gras maar groeien, zowel op schoolterrein als bij jou thuis! We deden een oproep naar de Brugse scholen en vroegen aan de leerlingen om ook de ouders thuis mee te laten doen. Tot nu toe registreerden deelnemers al 6.897m ² ongemaaid gazon in Brugge.”

Vandaag worden tien scholen in Vlaanderen beloond voor hun inzet met een videocall met Dieter én een heerlijk ijsje. In Brugge valt deze eer te beurt aan basisschool Wonderwijs in Assebroek, zij zijn ook lid van de Brugse klimaatbende! Mensen thuis kunnen nog tot eind juni hun vierkante meter(s) registreren op de website www.byebyegazon.be en maken nog kans op een leuke prijs.

Foto © persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.