Cercle Brugge krijgt definitieve vergunning voor bouw nieuw trainingscentrum

Maandag 29 april ontving Cercle Brugge de bevestiging dat er geen beroepsprocedures werden opgestart tegen de bouwvergunning om een nieuw trainingscentrum te realiseren op het sportdomein ‘Gulden Kamer’ in Sint-Kruis. Hierdoor is deze bouwvergunning definitief en start Cercle met de voorbereidingen voor de constructie van het nieuwe, ultramoderne trainingscomplex. Met het trainingscomplex zet groen-zwart een volgende stap in de professionalisering en ontwikkeling van de club. De bouw van het oefencomplex zal er komen dankzij de steun van de hoofdaandeelhouder van Cercle Brugge, AS Monaco, en Stad Brugge. De omgevingswerken worden gecoördineerd door INFRAbureau Demey. BLAF architecten tekende op zijn beurt de plannen voor het gebouw uit. Een aannemer voor het project wordt in de komende weken gekozen.
“De bouw van een state-of-the-art trainingscentrum zal ons in staat stellen om onze strategie te versnellen. Enerzijds zullen wij nog talentvollere jonge spelers kunnen aantrekken en anderzijds zullen wij deze spelers nog sneller kunnen ontwikkelen en op die manier onze goede resultaten aanhouden. Dit is een nieuwe stap in onze ambitie om een toonaangevend talentontwikkelingsplatform in Europa te zijn,” zo zegt Alexander Vantyghem, de CEO van Cercle Brugge.
De plannen voor de bouw werden toegelicht tijdens een persconferentie die plaatsvond op de Gulden Kamer. Het Brugse stadsbestuur,  vertegenwoordigd door burgemeester Dirk De fauw, schepen van Financiën en Eigendommen Mercedes Van Volcem en schepen van Sport en Ruimtelijke Ordening Franky Demon, maakte samen met Voorzitter Thomas Tousseyn en Alexander Vantyghem namens Cercle de plannen wereldkundig. “Cercle Brugge is een bijzondere waardevolle ambassadeur voor onze stad, en draagt bij aan de
positieve uitstraling van Brugge. Als stadsbestuur wensen we dat ze hun sportieve ambities kunnen verderzetten in ideale en eigentijdse omstandigheden. Een drietal jaren geleden hebben we al rond de tafel gezeten en een duidelijke kaderovereenkomst opgemaakt, waarin we de toekomst van Cercle Brugge waarborgen. We zijn verheugd dat we vandaag met de realisatie van deze oefenvelden en oefencomplex een grote stap voorwaarts kunnen zetten,” aldus de Brugse burgemeester.
De bouwwerken zullen in principe volgend seizoen starten en zullen ongeveer 18 maanden duren. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de concrete uitwerking en financiering van het project. “Dit is een mooie dag voor het voetbal in Brugge. Als schepen van Eigendommen kon ik deze gronden, van 27.300 m2, na heel veel inspanningen vrij krijgen. Hiervoor wil ik graag nogmaals de
pachters meneer Degryse en meneer Focke hartelijk danken, zonder hun bereidwilligheid was dit niet mogelijk. Nu zal ook Cercle Brugge kunnen genieten van deze mooie sportomgeving. Als stadsbestuur anticiperen we ook op het verdwijnen van de twee huidige velden. Aangezien de overige natuurgrasvelden hierdoor meer bespeeld zullen worden, leggen we een van de velden in kunstgras aan. Kunstgrasvelden zijn goed bestand tegen intensief gebruik,” zo zei Mercedes Van Volcem, Schepen van Financiën en Eigendommen. In een eerste fase zal het complex alle dagelijkse activiteiten huisvesten voor de A-ploeg, de U23 en de administratie van Groen-Zwart. De jeugdwerking blijft op de Jan Breydelsite en zal, gelet op de verhuis van de A-ploeg en de U23, over bijkomende accommodatie kunnen beschikken. In een tweede fase, die gelinkt is aan de toekomstplannen met de Jan Breydelsite, kan ook de jeugdwerking verhuizen naar de Gulden Kamer. Ook voor deze fase worden al een aantal voorbereidende werkzaamheden opgestart.
“De realisatie van het trainingscentrum voor Cercle Brugge op de Gulden Kamer is een cruciaal puzzelstuk in de Brugse stadiondossier(s). De bouw van het stadionproject van Club Brugge op de Olympiasite impliceert dat er een volwaardige oplossing moet zijn voor het oefencomplex van Cercle Brugge. Die komt er nu op de Gulden Kamer. Naast het verwerven van de gronden in 2020 investeert de Stad 3 miljoen euro in het project. Het moderne trainingscomplex met vijf hybride en kunstgrasvelden zal een boost geven aan de sportieve ontwikkeling van de Vereniging. Niet alleen het eerste elftal, maar ook de jeugdploegen van Cercle zullen hierdoor professioneler omkaderd worden. Daarnaast vond ik het als schepen van Sport belangrijk dat het project ook kansen biedt voor de aanwezige sportverenigingen op de site. Recent werd de aanleg van een nieuw kunstgrasveld op de Gulden Kamer al aangekondigd, maar ook voor frisbee en slagsporten zal sportpark de Gulden Kamer de komende jaren nog verder ontwikkeld worden,” aldus nog Franky Demon, Schepen van Sport en Ruimtelijke Ordening.

Het verloop
In de eerste fase zal worden gestart met de aanleg van twee hybride trainingsvelden die voorzien worden van drainage en geïntegreerde beregening. Twee bestaande oefenvelden op de site worden ook aangepakt en krijgen een stevige upgrade. In totaal zal het oefencomplex Gulden Kamer dus beschikken over vier oefenvelden. Voor de beregening van de oefenvelden is een ondergrondse wateropslag voorzien van 600 kubieke meter. Op die manier kan er tijdens het jaar voldoende hemelwater worden opgeslagen om in drogere periodes de trainingsvelden maximaal te kunnen onderhouden. Het gebouw zelf (18m x76m), goed voor in totaal 2.507 vierkante meter, zal bestaan uit twee bouwlagen. Op het gelijkvloers bevinden zich alle ruimtes in functie van het sportieve departement, een fitness en een ruimte voor media- en video-aangelegenheden. Op de eerste verdieping komen alle bureaus, zowel voor het sportieve departement als voor de administratie, samen met vergaderruimtes en een restaurant.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.