Algemene luchtdruk:
Een onweerachtig lagedrukgebied trekt over onze regio en zorgde vooral vannacht voor regen- en onweersbuien. Ook vandaag kan eerst nog een bui opduiken (in de oostelijke regio’s), maar het wordt al snel weer droog of blijft dat al van in de ochtend. Vervolgens herstelt het weer zich heel snel en komen we de volgende dagen onder invloed van een nieuwe uitloper van het Azorenhoog die zorgt voor een nieuwe periode van zeer warm zomerweer. Tegen zondag, maar zeker begin volgende week, mogelijk weer met maxima van rond of boven de 30 graden. De diverse runs van de diverse modellen tonen daarbij afwisselend heel warm en extreem warm weer begin volgende week. We wachten het nog even af, maar dat het weer om enkele heel warme dagen zal gaan, lijkt nu al een zekerheid te worden. Toch lijken de hoogste excessen er wat uit te gaan in de nieuwe runs. Nadien zie je in de pluim een ‘afkoeling’, maar dat is heel relatief want als je naar de schaalverdeling kijkt, dan zie je dat het ook dan nog steeds om zomerse maxima van tussen de 20 en 25 graden gaat. Verder valt op dat het Europese model ten opzichte van gisteren nu plots wel enkele heel felle neerslagpieken toont in vergelijking met de vorige dagen en dat in de periode rond midden volgende week. Nu zijn er nog wel modellen die vanaf dan meer wisselvalligheid tonen, maar die grote pieken negeer ik even. Ook al omdat er in de pluim daarvoor niet echt veel steun is, maar vooral ook omdat het nog een week ver is en pas nu voor het eerst in die pluim zit. We zien wel of dat de komende dagen aangehouden wordt. Eerst maar eens de betrouwbare korte termijn verwerken.
Vandaag:
Het onweer en de buien zijn zoals verwacht gekomen, maar zoals altijd bij onweer: je weet niet van voordien waar er wat zal vallen en vooral ook hoeveel. Het werd gaandeweg de avond wel duidelijk dat we allemaal neerslag zouden krijgen en dit kaartje van waterinfo Vlaanderen toont mooi de spreiding daarvan:
De meeste neerslag viel in een regio van zuid West-Vlaanderen tot voorbij Gent. Niet toevallig de Leiestreek. Een regio die nogal dikwijls eens de voorkeur geniet voor buien die vanuit Frankrijk met een zuidwestelijke stroming binnenlopen. Het onweer zelf viel best mee. Lokaal uiteraard wel een aantal felle klappen, maar grote calamiteiten met hagel, wind en onweer bleven uit. In Gullegem viel wel heel veel neerslag met wat lokale wateroverlast tot gevolg. Iets waar je bij onweer altijd wel rekening moet mee houden. Alleen, zoals gezegd: zo goed als onmogelijk van voordien te zeggen waar. In de lichtblauwe gebieden viel maximaal 10 liter, de donkerblauwe kregen het dubbele en in de gele gaat het nog eens om het dubbele daarvan. Er viel dus overal wel iets en het stof / de meest acute droogte is wat geblust, maar dit is zeker niet voldoende om de grote structurele droogte te breken. Het is echter een begin
Vandaag is het vervolgens minder warm met eerst meer wolken en zeker in de ochtend nog kans op enkele buien. Mogelijk zit daar dan ook lokaal eens een wat feller exemplaar tussen, maar door de band genomen zal het ook dan waarschijnlijk weer niet veel zijn. De meeste buien lijken landinwaarts te trekken en veel plekken in onze regio houden het gewoon door. Het blijft wel warm. Overdag en zeker in de late namiddag wanneer het opnieuw flink gaat opklaren, lopen de maxima toch weer overal op naar waarden tussen 20 en 23 graden. Let wel: maxima pas in de late middag / vooravond. Voordien is er veel bewolking en heeft de zon het moeilijk. Er komt ook weer meer wind uit het zuidwesten. Die kan aan zee uiteindelijk weer vrij krachtig worden.
De avond en nacht naar vrijdag zijn droog met wolken en opklaringen en alweer zachte minima van rond 14 graden. Gaandeweg de nacht neemt de bewolking wel toe en mogelijk valt er tegen de ochtend een lokaal drupje?
Morgen:
Morgen is ook een wisselend bewolkte, soms zelfs zwaar bewolkte dag. Het is vooral in de ochtend dat er veel wolken zijn met dan zelfs kans op een enkele drup. Veel zal het niet zijn, maar enkele modellen suggereren mogelijk wat lichte neerslag op aankomst van een zwak warmtefront dat warmere lucht voorafgaat. Het is ook morgen nochtans al goed warm met maxima ergens tussen 22 en 25 graden. Dat zijn opnieuw volop zomerse maxima met een matige west tot zuidwestelijke wind.
In de avond en nacht is het rustig met steeds erg zachte minima die ergens rond een graad of 15 blijven plakken.
Overmorgen:
Zaterdag wordt het alweer snel warmer en zijn zeker landinwaarts alweer maxima te halen van rond een 24 graden aan de kust tot 26-27 elders. Ze lijken iets afgebouwd ten opzichte van de vorige verwachtingen, maar niet veel. Veel zon, weinig wolken en van neerslag is geen sprake meer.
De nacht naar zondag wordt uiteraard weer zacht.
Later:
Zondag: nog warmer met landinwaarts weer maxima van eind de 20 graden. Veel zon uiteraard.
Na het weekeind ziet het er voor de eerste dagen van volgende week zelfs weer ronduit heet uit op de kaarten met maxima van rond of vooraan de 30 graden. Het is onduidelijk hoe warm precies al lijkt het wel of de grootste excessen wat verdwijnen van de kaarten. Later in de week wordt het flink minder warm, maar zeker aanhoudend met maxima tussen 20 en 25 graden. Mogelijk wordt het wel wisselvalliger, maar het is te vroeg om daar al veel zekere uitspraken over te doen.
Samenvatting:
Vandaag is het minder warm. We starten ook met veel wolken en dat blijft grotendeels zo. Pas laat in de middag breekt de zon meer en gemakkelijker door. Maxima rond 21 tot 23 graden, maar die halen we pas eind van de middag. Vanochtend valt mogelijk nog een bui, vooral landinwaarts. Gaandeweg de dag ook weer veel wind uit het zuidwesten. Aan zee kan die uiteindelijk weer vrij krachtig worden.
Vanavond en vannacht eerst licht, dan wisselend en later zelfs zwaar bewolkt met minima rond 14-15 graden. Mogelijk een lokale drup tegen de ochtend?
Geert, donderdag 26 juni, 06.30 uur