Algemene luchtdruk:
Een hogedrukgebied met kernen boven de Noordzee en het zuiden van Noorwegen, beheerst nog steeds ons weer. Het hogedrukgebied strekt zich over een groot stuk van Europa uit en heeft uitlopers tot diep in Oost-Europa. Boven Spanje en het zuidelijke deel van Frankrijk is de luchtdruk lager. Deze situatie houdt nu al weken aan en zit compleet geblokkeerd. Daardoor blijft de stroming bij ons noordoostelijk, soms wat meer noordoost tot noord, waarmee nog altijd erg droge landlucht aangevoerd wordt. Dat levert ons al een hele reeks van warme en erg zonnige dagen op. De warmste dagen zijn er echter even uit. Daarbij zal er vandaag en ook de komende dagen geleidelijk weer wat minder warme lucht aangevoerd worden doordat het hoog zich geleidelijk weer wat meer naar het noorden zal terugtrekken. De pluim toont die (flauwe) verkoeling, maar je ziet dat we toch boven de dubbele cijfers blijven zitten en echt koud wordt het eigenlijk niet. Het lijkt in de nieuwe week wel een beetje een pas op de plaats te blijven daar waar eerst een opwarming berekend werd. Tegen donderdag / vrijdag valt het kwik tijdelijk weer iets terug doordat het hoog zich nog wat verder terugtrekt en daardoor wat koelere lucht met enkele zwakke frontjes met wolken tot bij ons zouden kunnen geraken. Tijdelijk wat je ziet toch weer de weg opwaarts richting de 20 graden tegen volgend weekeind.
Vanaf zondag lijkt de blokkade van de kaarten te verdwijnen en zouden we een meer wisselvallig weerbeeld in de plek krijgen. Dit gaat dan gepaard met het doorbreken van lagedrukgebieden vanuit het zuiden met oplopende neerslagkansen. Die neerslag lijkt echter vooral van buien te komen en je ziet dat de modellen daar allerlei bokkesprongen mee maken. Ook in de Europese pluim hieronder zie je dat het model niet echt goed weg kan met die inzettende wisselvalligheid. Er zijn een aantal erg hoge neerslagpieken, maar even zo goed hele lage. Een teken dat het vooral om buien en buiige neerslaggebieden zal gaan waarvan momenteel niet duidelijk is waar en wanneer die doortrekken en hoeveel neerslag daar zal op zitten. Verder in de periode zie je trouwens dat de operationele berekeningen voor de temperaturen wel erg laag gaan zitten, wat door de meerderheid (eigenlijk de rest van) de leden niet gevolgd wordt. De verwachtingen voor volgende week zijn dan ook: wisselvallig, maar totaal onduidelijk hoe de details gaan uitpakken.
Vandaag:
Het wordt eentonig, maar ook vandaag ziet het weerbeeld er ongeveer hetzelfde uit als tijdens de vorige dagen. Er is in feite niet veel aan hier een verwachting voor op te maken. Het blijft zonnig en warmt geleidelijk weer wat op. Er zijn vandaag landinwaarts meer plekken die gemakkelijk rond een graad of 15-16 uitkomen. Aan zee is dat minder. Daar zitten we rond maxima van 12-13 graden. Gaandeweg de dag kan er al wel eens een wolkje opduiken, maar zonder veel erg. Er is wel steeds weer die koele noordoostelijke wind die op de achtergrond staat. Vooral aan de kust is die toch nog storend. Landinwaarts is er minder wind.
De nachten blijven fris, maar minder koel dan de vorige. We blijven ergens rond een 7 graden zitten aan de kust en rond 4-5 graden elders. Mogelijk trekken er geleidelijk enkele wolkenvelden binnen, maar veel zal dat niet zijn. Er kan ook wat nevel opduiken en wie weet zelfs een lokale mistbank.
Morgen:
Morgen volgt nog zo een mooie lentedag. De laatste verwachtingen tonen echter toch dat het weer iets zou afkoelen met een 10 tot 12 graden aan de kust terwijl we landinwaarts dan eerder rond een 13-14 graden zouden zitten. De verwachting is ook dat er in de loop van de dag enkele wolkenvelden opduiken. Er naderen wat zwakke restanten van fronten.
In de nacht naar donderdag verschijnt er dan geleidelijk meer en meer bewolking, maar zonder veel erg. Het is dan wel minder koud.
Overmorgen:
Donderdag is een licht wisselvallige dag met meer wolken. Vanuit het noorden trekken dan enkele zwakke fronten door met wolkenvelden. Neerslag is daar niet bij. De maxima zouden dan wat lager zitten, hoewel de laatste berekeningen tonen dat dat wel zou meevallen en we toch wel een 12 tot 14 graden kunnen halen. Waarschijnlijk zal de dag grijs starten, maar breekt gaandeweg dan toch de zon weer geleidelijk door.
Later:
Vrijdag lopen de maxima weer op. De zon breekt weer meer door en we halen dan ook weer een 15-tal graden en meer.
Zaterdag wordt het opnieuw warm. Een naar zuid draaiende wind voert dan veel warmere lucht aan met maxima van 20 graden. Ook zondag zou dat nog gehaald kunnen worden, maar de blokkade van hogedruk verdwijnt en maakt plaats voor wisselvalligheid die vanuit het zuiden oprukt. De kans op buien wordt groter. Volgende week wordt het wisselvalliger met wel nog zachte temperaturen, maar de regen- en buienkansen worden groter en er is dan elke dag wel kans op buien of regen. Dat wil niet zeggen dat het ook elke dag zo zal zijn, maar de kansen zijn er wel. Het is echter nog te vroeg om die details al duidelijk te zien. Zie ook inleidende bespreking.
Samenvatting:
Vandaag lijkt in grote lijnen opnieuw op gisteren. Er zijn aanvankelijk weer amper of geen wolken al kunnen er gaandeweg de dag wel wat wolkjes opduiken. De aangevoerde lucht is weer iets warmer. We halen gaandeweg de dag een maximale 15 tot 16 graden landinwaarts en tot maximaal 12-13 graden aan zee. De wind is nog steeds noordoostelijk, maar waait minder hard dan gisteren. Toch zorgt die nog voor een koele toets als je in die wind staat.
Vanavond en vannacht komen er geleidelijk toch wat wolken binnen. Er kan zich ook wat nevel vormen. De minima blijven wat hoger zitten tussen een 4-5 graden landelijk en rond 7 graden aan zee.
Geert, dinsdag 08 april, 06.30 uur
Foto: Davy Coghe