Algemene luchtdruk:
Het hogedrukgebied dat ons al dagen prachtig weer bezorgt, verliest zijn invloed op ons weer en ligt nog boven Scandinavië. Boven Frankrijk ligt een onweerachtig lagedrukgebied met kern in de buurt van Bretagne. Beide systemen maken pas op de plaats al heeft het Franse laag de neiging om nog een fractie noordelijker op te schuiven. De noordelijke grens van dat laag wordt gevormd door een vore waarin zich enkele verspreide regen- en onweersbuien kunnen vormen en die vore schuift tegen de late middag tot over het zuidwesten van onze regio. Heel tijdelijk want we zien tussen IJsland en de Britse Eilanden opnieuw de vorming van een hogedrukgebied dat zijn invloed snel uitbreidt. Als gevolg hiervan komt er de komende dagen een volledige herhaling van zetten zoals we dat al eerder zagen. Alweer zet zich een noord tot noordoostelijke stroming in met aanvoer van erg droge lucht die ons weer een hele reeks van zonovergoten dagen zal bezorgen. Omdat die lucht van oorsprong iets koeler is en omdat daarin ook enkele ‘glazen’ fronten meetrekken met minder warme lucht, zie je in de pluim wel dat de temperaturen in de loop van de week de neiging hebben om in een licht dalende trend terecht te komen. Dit is ook hetzelfde weerbeeld als we eerder zagen met opnieuw vrij veel wind uit die noordoostelijke tot noordelijke hoek. Zeker aan zee. Neerslag is die ene bui van later vandaag die heel lokaal kan vallen, nog steeds niet aan de orde.
Vandaag:
Vandaag wordt ook weer een erg warme zomerse dag. Met veel zon schieten de temperaturen in de loop van de dag weer omhoog tot rond een graad of 25 landinwaarts. Aan zee is dat rond 23 graden. Daarbij staat aanvankelijk een zwakke tot matige oostelijke wind. Later trekt die aan de kust naar het westen en komt daar minder warme zeelucht binnen. Het is eerst zonnig, maar boven Noord-Frankrijk bevindt zich de voorste begrenzing van aan onweerachtig laag dat met kern nabij Bretagne ligt.
Gisteren zag je dat op die voorste begrenzing in de loop van de middag wat stapelbewolking ontstond en héééééél lokaal leverde dat een mini-buitje op. Vandaag zal dat weer gebeuren. Vooral de zuidelijke helft van West-Vlaanderen maakt daarbij later vandaag kans op een paar van die buien, maar die zouden feller kunnen zijn. Lokaal kan dat echt wel leiden tot de vorming van een felle regen- of onweersbui, zelfs met hagel. De buien kunnen ook geholpen worden door een windfront: die wind die aan zee naar het westen draait, kan onder invloed van die buien aantrekken en zorgen voor meer voeding. Zeker op de windsprong is een felle bui mogelijk. Het gaat om zogenaamde ‘pulls-stormen’ die lokaal zelfs tot overlast zouden kunnen leiden. Pas op: dit is allemaal héél lokaal. Het grootste deel van onze regio zal weinig tot niets merken daarvan, al is misschien ook elders later in de (voor)avond een bui wel mogelijk. Ook dat windfront kan in de latere avond vrij ver landinwaarts geraken. Al bij al toch iets van animo vandaag!
Later vanavond en vannacht verdwijnen de buien en keert de rust terug. Het is licht bewolkt en waar een bui viel mogelijk wat nevelig. De minima zakken naar een 10-tal graden en de wind gaat tegen de ochtend uit het noordoosten waaien.
Morgen:
Morgen is het dan opnieuw mooi zonnig, warm en uiteraard droog. Er is eigenlijk niet veel over te zeggen. Nabij de Franse grens kan mogelijk nog wat bewolking opduiken, maar de kans op nog een bui is daar zo goed als onbestaand of het zou in de ochtend mogelijk nog een restant kunnen zijn. Het wordt dan wel overdag weer een graadje minder, maar we blijven vlot dik in de 20 graden zitten. De zon is er weer volop bij en de buienkansen zijn dus weer tot nul herleid. Het Franse laag trekt weer zuidelijk weg. Daardoor komt er wel weer meer wind uit het noordoosten.
De avond en nacht verlopen rustig met minima rond 10 graden tegen de ochtend.
Overmorgen:
Ook woensdag is een mooie zonnige dag met al eens een passerend wolkje, maar aanhoudend hoge maxima die telkens gemakkelijk vooraan de 20 graden gaan zitten. Wel weer meer wind uit een noordoostelijke hoek. Vooral aan zee doet die het dan wat minder warm aanvoelen.
In de avond en nacht koelt het telkens geleidelijk af tot rond een 10-tal graden tegen de ochtend.
Later:
Donderdag wordt mogelijk de ‘minst warme’ dag van de reeks al zitten we ook dan landinwaarts nog wel rond een graad of 20. Aan zee is het duidelijk minder met 17-18 graden en er is overal die noordoostelijke wind. Vooral aan de kust blaast die telkens goed door.
Ook vrijdag en waarschijnlijk ook volgend weekeind en zelfs verder blijft het vrij zonnig tot zonnig. Soms eens een paar wolken. De wind spant wel weer iets aan en wordt wat meer noordoost, maar het mooie weer trekt zich door met maxima die de hele week vooraan de 20 graden blijven zitten. Aan zee wel net iets minder.
Samenvatting:
Vandaag start zonnig met snel oplopende maxima die uiteindelijk rond 23 graden uitkomen aan de kust tot 25 landinwaarts. De wind is oost en gaat matig waaien, maar draait aan zee al snel naar het westen. Vanmiddag duiken weer stapelwolken op en vooral de zuidelijke helft van West-Vlaanderen kan later in de middag enkele verspreide, maar mogelijk felle buien krijgen met kans op veel regen, hagel, windstoten en onweer. Zie de uitgebreide dagbespreking. De buien zijn heel lokaal, maar kunnen ook geholpen worden door die windsprong die later een flink stuk landinwaarts kan trekken. Elders zijn er weinig tot geen buien al is de kans daar ook niet nul. Daar zullen ze wel veel minder fel zijn. Ten noordoosten en oosten van Gent verwacht ik geen buien.
Vanavond verdwijnen de buien en ook de bewolking wordt dan weer minder. Tegen de ochtend is het afgekoeld naar een graad of 10 bij een overal terug naar noordoost draaiende wind.
Geert, maandag 12 mei, 06.25 uur