Heilig Bloedprocessie, eeuwenoud maar springlevend

Over anderhalve week is het weer zover: dan trekt de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie door de centrumstraten van Brugge. Of het publiek paraplu’s dan wel zonnebrillen moet bovenhalen is zeer de vraag. “Op dit moment baren de weersomstandigheden me het meeste zorgen”,
zegt Matthieu Clarysse, algemeen coördinator. “We staan er qua voorbereidingen goed voor. Alle rollen zijn ingevuld, de pasmomenten en repetities zijn volop lopende, en de meeste praktische items zijn geregeld. Als de weergoden nu nog de wind temperen, de temperatuur omhoog krikken en de regen vervangen door zon, komt het helemaal goed”. Figuranten tekenen massaal in voor filmevent Bloedprocessie 1953 Recent is een filmspoel opgedoken van de Heilig Bloedprocessie in 1953. De opname geeft een boeiende inkijk in hoe de processie, de gebouwen, de mensen er 70 jaar geleden uitzagen. De exclusieve voorvertoning voor figuranten, medewerkers en sympathisanten tijdens een filmevent op zondag 5 mei was in een mum van tijd volledig volzet. Voorzitter William De Groote is niet verbaasd: “De processie is het kloppend hart van veel Bruggelingen. In dit bijzondere tijdsdocument kunnen ze vast ouders of grootouders herkennen. De processie is nog steeds dezelfde, maar toch weer anders”. De ontbrekende schakel Anders dan in 1953, dat is zeker. “Deze editie zal ook verschillend zijn van die van vorig jaar”, zegt coördinator Matthieu Clarysse. “Jaar na jaar investeren wij als organisatie in vernieuwingen. Dat is dit jaar niet anders. We realiseerden dit jaar ruim 130 nieuwe kostuums, met alles erop en eraan. Zo houden we de eeuwenoude traditie springlevend, en stellen we die veilig voor de toekomst”. De organisatie dankt de spelers van de Nationale Loterij; dankzij hun steun zijn deze realisaties mogelijk. r is dit jaar een geheel nieuw tafereel. “De nieuwe groep Ommegang 1311 vult een hiaat in de processie in”, licht voorzitter William De Groote toe. Nadat Paus Clemens V in een bul op 1 juni 1310 de verering van het Heilig Bloed in Brugge had erkend, vond er in 1311 een bijzonder luisterrijke ommegang plaats. “In dit tafereel geven we invulling aan die ontbrekende schakel”, aldus De Groote. Twee burgemeesters nemen de pauselijke bul in ontvangst. Zij worden gevolgd door een kapelaan, die onder een baldakijn de kostbare relikwie draagt. Dit baldakijn wordt gedragen door gildebroeders van de acht hoofdgilden, waaronder de bakkers, schoenmakers… “In de middeleeuwen organiseerden de gilden de Heilig Bloedprocessie, samen met de stad”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Anno 2024 is de stad nog steeds betrokken partij. “Diverse stadsdiensten voorzien logistieke ondersteuning. De stad en de vzw Heilig Bloedprocessie werken zo samen aan de realisatie van Brugges Mooiste Dag. Het doet me plezier dat dit nieuwe tafereel de symbiose tussen de relikwie, de stad en zijn bevolking weerspiegelt”.

Druppeltool

Tijden veranderen, en zo ook de (digitale) mogelijkheden. Waar figuranten en medewerkers vroeger belden, mailden, een briefje bezorgden of gewoon persoonlijk langskwamen om hun deelname te bevestigen, gebeurt dit nu zo goed als geheel digitaal. “In de voorbije maanden ontwikkelden we www.druppeltool.be, een online registratie- en inschrijvingsplatform voor figuranten en medewerkers”, zegt Matthieu Clarysse. “We creëerden de tool van nul af aan, en sloegen hiervoor de handen in elkaar met de collega’s van de Gouden Boomstoet: op vlak van inschrijvingen botsten wij immers op een zeer gelijkaardig vraagstuk”. De tool helpt de organisatie om alle inschrijvingen te beheren, en om rollen en taken in te plannen. “Bij de lancering van een digitale tool zijn er altijd wat items die opvolging vereisen. Dankzij de feedback van gebruikers sleutelen we steeds verder aan Druppeltool. Onze focus ligt op een zo eenvoudig mogelijke toepassing voor iedereen. En op tijdsbesparing voor onszelf, want meer dan 1.800 figuranten inplannen is een puzzel van jewelste”, zegt Ellen Verstraete, die vanuit de vzw Brugge Plus betrokken is bij de organisatie van zowel de Heilig Bloedprocessie als de Gouden Boomstoet.

Praktisch

De Heilig Bloedprocessie vindt plaats op donderdag 9 mei 2024 en start in de Dijver om 14.30 uur. De processie legt een parcours af doorheen de centrumstraten van Brugge. Je kan eender waar langs het parcours plaatsnemen. Voor een zitbank of een plaats op een tribune
heb je een ticket nodig, dat je vooraf kan aankopen via www.bloedprocessiebrugge.be. De organisatie voorziet in heel wat assistentie-mogelijkheden voor bezoekers met een beperking (begeleiding, audiodescriptie, ondertiteling…), onder meer via de Erfgoedapp.
De Heilig Bloedprocessie is live en integraal te volgen op Focus-WTV en www.bloedprocessiebrugge.be op donderdag 9 mei 2024 om 15.00 uur (heruitzending op vrijdag 10 mei 2024 om 15.00 uur). De livestream op de website wordt getolkt in Vlaamse Gebarentaal.

Foto©Brugs Radiohuis

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.