Officiële inhuldiging van het Brugse Willy Lustenhouwerplein

Bijna 30 jaar na z’n overlijden heeft Willy Lustenhouwer na een bronzen borstbeeld (2004) dat te vinden is in het VBRO-omroepgebouw Huis Ter Beurze in Brugge, nu ook z’n eigen plein. Je vindt het voortaan in het nieuwe woonproject van Vivendo langsheen de Peterseliestraat in Brugge, de site van het voormalige militair hospitaal. Willy Lustenhouwer was de artiestennaam van Willy Lapouter (1920-1994). Hij was een befaamde Vlaamse zanger, muzikant, conferencier en radio- & televisiepresentator. Als conferencier gaf hij, eigenlijk bedoeld als orgelpunt van z’n carrière, uiteindelijk nog 10 onemanshows waarin hij heel wat Brugse typetjes in sappig Brugs dialect speelde. Eén van z’n bekendste liedjes is ‘Zie je van Brugge? Zet je van achter’.

Burgemeester Dirk De fauw: “Begin 2019 werd een petitie op Facebook gelanceerd om een straatnaam te wijden aan de nagedachtenis van Willy Lustenhouwer, de gevierde tv-presentator en conferencier wiens geestigheid en charme jarenlang onze schermen hebben verrijkt. Dit initiatief kreeg brede steun van de bevolking. Meer dan 1.200 mensen schaarden achter dit idee, wat getuigt van het blijvende respect van de Bruggelingen voor Willy Lustenhouwer.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Dankzij de ijverige inspanningen van de Stedelijke Commissie voor Toponymie en Straatnamen, en dankzij de inzet van initiatiefnemer Koen De Brabander en Willy’s dochter is deze wens nu – dertig jaar na zijn overlijden – werkelijkheid geworden. Ook nog even meegeven dat een deel van Willy’s oeuvre sinds 2012 is ondergebracht in ons Stadsarchief.”

Op 28 april 2020 keurde de gemeenteraad het voorstel voor deze straatnaam definitief goed. Het bijschrift op het straatnaambordje luidt: Tv-presentator en conferencier, 1920-1994.

“Zijn liedjes en liefde voor het Brugse dialect zijn welbekend. Als conferencier en tekstschrijver was het woord – en in het bijzonder het Brugse woord – belangrijk voor Willy. Het zou hem dan waarschijnlijk ook deugd gedaan hebben mocht hij kunnen zien dat er op deze site veel mogelijkheden zijn waar bewoners, buren en bezoekers kunnen samenzitten om ‘e klaptje te doen’, elkaar te leren te kennen of grappen te vertellen”, zegt voorzitter van Vivendo Franky Demon. “Ook Willy Lustenhouwers bekendste hit ‘Zieje van Brugge? Zet je vanachter’ kan en mag je hier letterlijk nemen. Iedereen kan zich ‘vanachter’ zetten op de uitnodigende zitbanken langs het vermeld wandelpand aan de achterzijde van de site om te genieten van de rust, het groene of een gezellige babbel.”

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.