Regio-nieuwtjes in het kort

Regio-nieuwtjes in het kort

In Brugge mochten ze 14.000 bezoekers noteren voor het Open Monumentenweekend. Als enige stad in Vlaanderen pakte de Breydelstad weer uit met een volwaardig weekend. De vroegere Sint-Jozefskliniek en het internaat van het Engels klooster lokten veel volk.

In Brugge werd tijdens het voorbije weekend 80 jaar bevrijding gevierd. Er was een parade met oude legervoertuigen, een kampement aan de Kruisvest, openluchtconcerten, een speciaal beiaardconcert en een tentoonstelling in het stadhuis met aandacht voor de Brugse verzetshelden.

Naar aanleiding van 80 jaar bevrijding heeft Bakkerij Desoete uit de Kalvariebergstraat in Brugge een speciaal bevrijdingstaartje gemaakt op basis van witte chocolade en siroop. De taartjes werden vlot verkocht. Twee dagen stonden er militairen en een pantserwagen voor de bakkerij, voor de nodige sfeer.

De Grenadier Guards komen nu donderdag naar Brugge waar ze destijds opgericht werden. Ze zijn in ons land voor de bevrijdingsfeesten en stapten mee in de parade in Antwerpen. Nu donderdag spelen ze een concert in het Brugse Concertgebouw.

In het Oud Gemeentehuis in Varsenare werd zondag de 100ste verjaardag gevierd van Simonne Vanparys. Ze verblijft in het Mintus-woonzorgcentrum Ten Boomgaarde. Simonne heeft vier kinderen, negen kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen. Ze hielp met haar man Etienne Schotte bij de oprichting van de krachtbalfederatie. Hij zorgde voor de promotie van deze sport die nog altijd tal van verenigingen telt.

Komend weekend is er kermis in Sint-Kruis. Alle plaatsen voor de rommelmarkt op zaterdag en zondag aan de Boogschutterslaan zijn al volzet. Op zaterdag is er een optreden van Studio Banaal en vuurwerk. Op zondag is er een modeshow van Lingerie Ultime.

Op de beide parkings aan de kerk in Sint-Kruis komt komend weekend de foor te staan. De parkeerverbodstekens werden al geplaatst zodat de foorhouders vlot kunnen oprijden met hun attractie. Ze blijven er staan tot volgende week woensdag.

De West-Vlaamse Snorrenclub organiseert komend weekend de mosselfeesten op de Vismarkt in Brugge. Tegelijkertijd is er ook een wedstrijd voor de mooiste snor. Het valt net samen met de Autovrije Zondag in de Brugse binnenstad. De bussen van De Lijn zullen die dag een aangepaste route rijden.

En op de Autovrije Zondag van nu zondag zijn heel wat events gepland. Er is een mobimarkt, de dag van de sport op het Zand, de badeendjesroute voor gezinnen met kinderen, Kroenkelen met fiets- en wandeltochten en de braderie in de Langestraat Hoogstraat. In het BMCC is er dan ook nog eens het Brugs Bierfestival.

Het vernieuwde museum voor Volkskunde gaat terug open. Het museum kreeg een make over tijdens de voorbije maanden. Nu zondag wordt in het museum een textieldag gehouden.

En in Oostduinkerke werd zaterdag het vernieuwde Visserijmuseum officieel geopend. Het museum werd uitgebreid met een hal waarin een zeventien meter lang skelet hangt van de potvis Valentijn die ooit aangespoeld is op het strand.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.