Regio-nieuwtjes in het kort

Regio-nieuwtjes in het kort

Aan de Buffelbrug of Canadabrug in Brugge en aan de Abdij van Zevenkerken waren er maandag nog herdenkingsplechtigheden rond 80 jaar bevrijding. De gesneuvelde soldaten werden herdacht en er werden op de twee plaatsen bloemen neergelegd namens de stad en de vaderlandslievende verenigingen.

Nu zondag is er een herdenking van 80 jaar bevrijding op de plek waar de Slag van het Molentje in Moerkerke plaatsvond. Vertegenwoordigers van de stad Damme en van Canada zullen er bloemen neerleggen. De jaarlijkse herdenking lokt nog altijd wat volk, vaak ook familieleden van destijds gesneuvelde Canadezen die in onze velden hun leven lieten.

Op 80-jarige leeftijd is in het AZ Sint-Jan in Brugge Angèle Quintens overleden. Ze was goed gekend in Lissewege. De vrouw runde 25 jaar lang tearoom de Valckenaere in Lissewege en was de sterke vrouw achter Gratien Dendooven. Al jaren organiseerden ze samen de Beeldenroute die trouwens dit weekend afsluit na drie maanden. De uitvaart is nu vrijdag om 10.30 uur in de kerk van Lissewege.

In Pittem wordt er nu zaterdag gekoerst voor de Keizer der Juniores. Zij moeten 111 kilometer rijden. Op zondag is er een tijdrit in Wulpen en een wegrit in Koksijde.

Plopsaland De Panne zal dan toch niet het jaar rond open zijn. Na de kerstvakantie zal het park sluiten voor zes weken en wel voor werken en de verdere afwerking van het Plopsa-resort met vakantiehuisjes aan de rand van het park. De eerste zullen al rond de kerst verhuurd kunnen worden. En de gemeente De Panne heeft een overeenkomst met Plopsa om hun zwembad minstens tot in 2045 open te houden waar de inwoners, scholen en groepen uit De Panne tegen een verminderd tarief binnen kunnen. Zo moet De Panne geen geld investeren in een eigen zwembad.

De gemeenteraad van Oudenburg komt nu donderdag opnieuw bijeen. Raadslid Lore Appels wil meer weten over de oorzaak van de brand in de Abdijschuur. Ze wil ook weten waarom er materiaal van Elixir daar opgeslagen wordt en wat er zal gebeuren in de toekomst met de leegstaande gedeelten.

De Heemkundige Kring van Sint-Kruis lanceeert dit weekend op de kermis een boek over zestien speciale panden in de gemeente. Het gaat om kloosters, speciale villa’s en kastelen. Er worden zestien gebouwen grondig besproken in het boek. In De Zorge aan de Moerkerkse Steenweg is er op zaterdag en zondag een expo rond het onderwerp.

Komend weekend zijn er spoorwerken gepland tussen Roeselare en Kortrijk. Dan rijden er geen treinen op deze spoorlijn. De spoorwegen zullen vervangbussen inleggen tussen beide stations.

Heel wat horecazaken in de regio moeten na het zomerseizoen op zoek naar extra krachten. Nu zoekt ook de Siphon in Oostkerke naar extra personeel. Ze hebben nood aan een grillmaster en aan kelners.

En Brugge Mariastad zal deze week opnieuw een Mariabeeld inzegenen. Dat is nu donderdag gepland in de Balstraat. Het beeld komt in de gerestaureerde muurkapel. EH Adelbert Denaux mag het nieuwe beeld plechtig inzegenen.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.