De MUG-helikopter van het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening, met standplaats aan het AZ Sint-Jan in Brugge, heeft zekerheid om ook dit jaar te blijven uitvliegen bij noodgevallen. Dat komt dankzij een mooie donatie van 17.000 euro van het crematorium Brugge, dat de stad en uitvaartspecialist DELA samen beheren. De levensreddende helikopter rukt overigens niet enkel uit bij noodgevallen in West-Vlaanderen. De MUG-Heli dekt ook Oost-Vlaanderen, en zelfs Zeeland. Vorig jaar vloog de helikopter zo’n 750 keer uit, waarmee minstens 40 levens werden gered. Het crematorium van Brugge verkoopt edelmetalen en andere waardevolle metalen die na een crematie overblijven telkens aan een gespecialiseerd recyclagebedrijf. Op die manier krijgen deze metalen een nieuwe toekomst in onder andere medische toepassingen. De volledige opbrengst van de verkoop wordt jaarlijks geschonken aan een lokaal goed doel. Ook dit jaar is dat dus de MUG-Heli.
In Brugge is looplegende Jacques Serruys overleden op 98-jarige leeftijd. Hij stond destijds aan de wieg van onder meer Dwars door Brugge en andere atletiek-evenementen, liep zelf honderd marathons en richtte uiteindelijk ook de Europese Atletiekfederatie voor Veteranen op. Serruys laat zo een onuitwisbare indruk achter in de sportwereld. Donderdagochtend om 9.30 uur wordt afscheid genomen van Jacques Serruys in de Brugse Sint-Salvatorskathedraal. Heel veel sportieve streekgenoten zijn hem schatplichtig.
Een Wit-Russische vrouw en haar drie kinderen hebben dinsdag voor de rechtbank in Brugge bij verstek zes maanden effectief gekregen. Ze werden veroordeeld voor vijf diefstallen in kledingszaken in Brugge en in Knokke. Het was een jaar terug, op de 12de maart dat de politie een verdachte wagen met Franse nummerplaat tegenhield met daarin het gezelschap. Bij de controle van het voertuig werden allerlei gestolen kledingsstukken aangetroffen met een totale waarde van om en bij de 750 euro. Het bleek al vlug om kledij te gaan die in winkels in Brugge en Knokke buitgemaakt was. De familie vluchtte eerder weg uit Wit-Rusland en kreeg in ons land opvang in een asielcentrum in Brussel.
En een Nederlandse man van 58 riskeert zes maanden gevangenisstraf voor tafelschuimerij. Het gaat om zeker tien feiten uit 2023 waarbij hij ging eten maar nooit betaalde. Ook bij ons in Brugge was dat het geval. De vijftiger bouwde inmiddels een reputatie op die zich uitstrekt over zowat het hele land. Vroeger pleegde hij al een 50-tal feiten van afzetterij in cafés, restaurants en hotels. Dit keer werd hij geklist in Koksijde waar hij na een diner de rekening van zo’n 90 euro niet kon betalen. Het vonnis in de zaak van de tafelschuimer volgt op 22 maart in de rechtbank van Brugge.