Regio-nieuwtjes in het kort

De cruiseterminal in Zeebrugge heeft een Europese subsidie van 3,2 miljoen euro gekregen voor walstroom, een principe waarbij aangemeerde cruiseschepen kunnen aansluiten op een soort grote stekker, waardoor ze meteen hun motoren kunnen uitschakelen en daardoor minder uitstoten. Het zijn nu nog dieselmotoren die de elektriciteit opwekken maar vanaf 2026 zullen cruiseschepen groene elektriciteit kunnen afnemen als ze aangemeerd liggen in Zeebrugge. En dat is dan vier jaar voor dit in heel Europa verplicht wordt, aldus de haven van Antwerpen-Brugge. Er loopt nu een procedure om een partner aan te stellen die de walstroominstallatie zal bouwen, onderhouden en uitbaten.

Blankenberge heeft inmiddels plannetjes klaar met kortingsbonnen voor cruisetoeristen. Ook zij willen hun graantje meepikken van deze toeristen die aankomen in Zeebrugge. Nu trekken die zowel naar Brugge als naar Blankenberge. Het is niet ver rijden naar Blankenberge en er is een winkelaanbod voor handen.

Met een jaarlijkse subsidie van 930.000 euro heeft Hilde Crevits, de Vlaamse minister van Welzijn, het licht op groen gezet voor de bouw van een ambulant therapiehuis en een dagbehandelingscentrum op de site van het psychiatrisch ziekenhuis Onzelievevrouw in Sint-Michiels Brugge. Het ziekenhuis zelf investeert 31 miljoen euro. Met wat geluk kan de bouw van de twee projecten nog eind dit jaar van start gaan op de site van het ziekenhuis langs de Koning Albertlaan in Sint-Michiels. Dat nieuwe, moderne, ambulant therapiehuis zal in ieder geval opvallen, net naast het neogotisch hoofdgebouw, vlakbij de balkonrotonde in Sint-Michiels. Het krijgt een meervoudige functie want psychiaters en psychologen zullen er patiënten ontvangen voor ambulante consultaties en therapieën. Er zal ook vorming en opleiding georganiseerd worden voor zorgvragers, hun familie én zorgverleners, zo meldt Krant van West-Vlaanderen.

De werken voor de renovatie van het Administratief Centrum en het politiehuis van Sint-Andries Brugge schieten goed op. Woensdag werd daar het plaatsen van de Meiboom gevierd. Dat betekent dat de vernieuwde dakconstructie er staat. Na afloop van de werkzaamheden moet het gerenoveerde gebouw onderdak geven aan Regio West van Politie Brugge en een aantal Brugse stadsdiensten. Stad Brugge laat een deel van het gebouw renoveren en een ander deel slopen en vervangen door nieuwbouw. Ook de omgeving krijgt een heraanleg. De kostprijs bedraagt acht miljoen euro.

Het was woensdag weer een mooie dag met heel wat zon. Aan zee waren er dan ook weer wat zonnekloppers gezien de Paasvakantie maar het was ook druk op de wekelijkse marktdag in Brugge. Door het zonnige en aangename weer kwam er meer volk naar de Markt.

Met de komst van de Meifoor naar Brugge moet de zaterdagmarkt in Brugge terug doorgaan op een andere locatie. De kramen zullen dan te vinden zijn in de Boeveriestraat en omliggende straten. De Meifoor duurt drie weken en start op vrijdagavond 19 april.

In Brugge zijn de laatste voorbereidingen bezig voor de Triënnale die nu zaterdag start. Je kan de kunstwerken bewonderen in Brugge en in Zeebrugge. Speciaal zijn de laarzen in het water van de Speelmansrei, een creatie van de Colombiaanse kunstenaar Iván Argote. De laarzen staat als het ware op het water.

Op de markt van Veurne heeft Open VLD woensdag de aftrap gegeven voor de verkiezingscampagne van de nationale verkiezingen op 9 juni. Lijsttrekkers Vincent Van Quickenborne en Jasper Pillen gingen de marktgangers opzoeken voor een gesprekje.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.