Terugplaatsing gerestaureerde orgel Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk

Het koordoksaalorgel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een van de meest opmerkelijke orgels in Vlaanderen, wordt na een zorgvuldige restauratie teruggeplaatst. Dit is het ‘slotakkoord’ van een omvangrijke interieurrestauratie van de kerk.

Het koordoksaalorgel in de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Brugge is een van de merkwaardigste orgels in Vlaanderen. Het orgel werd gebouwd door Cornelis Cacheux in 1721-1722 als een bescheiden tweeklaviers orgel. Later in de 18e eeuw werd het uitgebreid en in het midden van de 19e eeuw volgde nog een verbouwing en aanpassing door de orgelmakers L.B. Hooghuys (Brugge) en H. Mondt (Antwerpen). In 1954 volgde opnieuw een volledige transformatie door J. Loncke (Esen).

Schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet: “Het orgel was aan restauratie toe en werd de voorbije maanden met de nodige omzichtigheid gerestaureerd door Orgelbau Schumacher GmbH uit Eupen. Een commissie van externe deskundigen volgt het volledige proces van restauratie op. Ze zien nauwgezet toe op de kwaliteit van de technische uitvoering, de artistieke uitvoering en de totale afwerking. Na deze restauratie wordt het orgel nu teruggeplaatst in de kerk. Deze restauratie van het koordoksaalorgel is het slotakkoord van de afgelopen grootschalige interieurrestauratie van de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk.”

De restauratiewerkzaamheden werden opgevolgd door Stad Brugge – dienst Facilitair Beheer, o.l.v. architect Vermeersch en onder toezicht van de subsidiërende overheid Agentschap Onroerend Erfgoed.

De kostprijs voor deze restauratie bedraagt 899.875,46 euro. De Vlaamse overheid kende een restauratiepremie van 590.037,62 euro toe.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.