Voorstelling Brugs Open Monumentenweekend

Voorstelling Brugs Open Monumentenweekend

“Voor de 36ste editie van Open Monumentendag blijven we inzetten op de sterke Brugse traditie om een heel weekend lang te kunnen genieten van een mooi erfgoedaanbod”, zegt schepen voor Monumentenzorg Franky Demon. Brugge blijft daarbij een unicum in Vlaanderen. Het Open Monumentenweekend vindt dit jaar plaats in het weekend van 7 en 8 september met als thema ‘En Route’.

Het programma voorziet opnieuw een sterke mix aan bezoeken en activiteiten. Diverse locaties zijn voor de allereerste keer te bezoeken, zijn net gerestaureerd of worden binnenkort aangepakt. Ook enkele privé-initiatieven zullen opengesteld worden. Daarnaast belicht het programma diverse facetten van een eigentijds erfgoedbeleid, zoals de zoektocht naar een geschikte herbestemming of een optimale restauratie.

Locaties

Een opvallende locatie dit jaar is deze directeurswoning van de voormalige brouwerij Den Os. Het pand ligt wat verborgen in het historisch centrum, in een zijstraat van de Ezelstraat. Weinig Bruggelingen zetten hier al een voet binnen. “Blikvanger op de site is een neogotische woning die Jean Van Houtryve in 1909 liet bouwen op de hoek met het Zakske. In datzelfde jaar brouwde hij hier voor het eerst het bekende bier ‘Bourgogne des Flandres’”, vertelt schepen Franky Demon. Heel wat originele interieurelementen zijn bewaard, waaronder een neogotische huiskapel.

Een overzicht van alle locaties tijdens Open Monumentenweekend:

Acaciapad 1-18, samenstel van modernistische huisjes
Baron Ruzettelaan 140-144, toegangspoort van La Brugeoise & Nivelles
Begijnhofsite: historische plek met een levende ziel en een betekenisvolle toekomst
Burg 11A, de renaissanceschouw in het Landhuis van het Brugse Vrije
Carmersstraat 83 – Speelmansstraat 4, voormalig internaat van het Engels Klooster
Ezelstraat 122, Ezelpoort
Goezeputstraat 29, Hotel Goezeput
Grote Moerstraat 57, architectenwoning Ivan Claeys
Kleine Kerkhofstraat 62, Centrale Begraafplaats
Komvest 34, Sint-Jozefskliniek
Kraanrei 19, Poortersloge
Mariastraat, orgel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk
Markt 3, Provinciaal Hof
Markt 7, Belfort en stadshallen
Naaldenstraat 19, Hof Bladelin
Nieuwstraat 9-11, ensemble van diephuizen aan de Dijver
Potterierei 79B, pastorie en hospitaalsite van Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie
Professor Dr. J. Sebrechtsstraat 1, Huize Minnewater
Raamstraat 1, Directeurswoning van brouwerij De Os
Moerstraat 1, Sint-Jakobskerk
Wollestraat 29, Huis de Oude Steen, oudste woonhuis van Vlaanderen

Thema ‘En Route’

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘En Route!’. Deze keer ligt de focus op wegen, netwerken en verbindingen. Onze samenleving is doorheen de eeuwen gebouwd op netwerken die zorgden voor handelscontacten, culturele en artistieke stromingen, technologische innovaties, wetenschappelijke kennis, religieuze praktijken enzovoort. Die netwerken vertaalden zich in de aanleg van land- en waterwegen, versterkingen, nederzettingen op kruispunten, post- en treininfrastructuur, torens, bedevaartsplaatsen, hospitalen en vele andere elementen die al dan niet tot op vandaag bewaard bleven.

Schepen Franky Demon: “Het Open Monumentenweekend biedt de kans om stil te staan bij al die dynamiek doorheen tijd en ruimte. Routes verbinden de plekken waar we wonen, werken, ontmoeten en ontspannen. Als je wat nader rondkijkt zie je dat heel wat zaken rondom ons wel op één of andere manier verbonden zijn met dit thema. De gebouwen in erfgoedsteden hebben meestal een eigen, duidelijke architectuurstijl. In de jaren nadien werden ze aangepast aan nieuwe visies op decoratie en inrichting.”

In de middeleeuwen was Brugge het belangrijkste handelscentrum van Noordwest-Europa. Een kruispunt van land- en waterwegen en een open verbinding met de zee zorgden voor de perfecte locatie. De ligging op het raakpunt tussen Zuid-Europa, Noord-Europa en de Britse Eilanden creëerde unieke kansen om uit te groeien tot een echte draaischijf van mensen en goederen. Rivieren en landwegen zorgden voor vlotte verbindingen met het Europese binnenland. Die vele netwerken maakten van Brugge een aantrekkelijke plek voor ondernemers, naties en soevereinen. In hun kielzog volgden kunstenaars, waardoor de stad in de 15de eeuw uitgroeide tot de bakermat van een groep kunstschilders uit de Nederlanden die we nu ‘Vlaamse Primitieven’ noemen.

Er worden daarom diverse opmerkelijke randactiviteiten georganiseerd in het thema ‘En route’, sommigen op reservatie:

Themawandeling ‘De stationsomgeving en het Brugse mobiliteitsbeleid’
Themawandeling ‘Op pelgrimstocht door Brugge’
Fietstocht ‘Mobiliteit gisteren, vandaag en morgen’
Lezing ‘Belfort en stadshallen’
Voorstelling ‘InTeGratio’
Lezing ‘Alle wegen leiden naar Brugge tijdens de late middeleeuwen’
Concert met liederen van Joseph Ryelandt op teksten van G.Gezelle
Wandeling ‘Via Brugensis’ met getuigenissen van het Compostelagenootschap
Ga op stap met de Erfgoedapp
Tentoonstelling ‘Gezelle inspireert’
Archeologie pop-up huis ‘De Tuin van het Verleden’
Lezing ‘Sporen van culturele routes: De Brugse Hanze-documenten als deel van het archief van de Duitse Hanze, nu opgenomen in het UNESCO – Memory of the World Register.’

Info en inschrijven

Er is een uitgebreide en rijkelijk geïllustreerde brochure samengesteld met historische en actuele informatie over de geselecteerde sites en activiteiten. De brochure is vanaf dinsdag 20 augustus te verkrijgen bij de toeristische infokantoren Markt (Historium), Stationsplein (station) en ’t Zand (Concertgebouw), het Stadsarchief, het Huis van de Bruggeling en het Provinciaal Hof voor de prijs van 3 euro. Tijdens het weekend zelf is de brochure eveneens verkrijgbaar in Huize Minnewater.

Daarnaast wordt als aparte bijlage een handig uitneembaar plattegrond met alle deelnemende sites en praktische info van het Open Monumentenweekend Brugge 2024 ter beschikking gesteld. Deze gratis bijlage met tijdstabel wordt eveneens verspreid op voormelde plaatsen en in de bibliotheken.

Het volledige programma van het Brugse Open Monumentenweekend met alle praktische informatie en reservatiemogelijkheden is raadpleegbaar via www.openmonumentendag.be/brugge. Alle openstellingen en activiteiten zijn gratis. Er wordt ook aangegeven welke gebouwen geheel of grotendeels toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking. We streven naar een zo toegankelijk mogelijk programma, maar in oude gebouwen is dit niet altijd evident.

Voor sommige sites en activiteiten is reservatie noodzakelijk o.w.v. de beperkte capaciteit of het delicate interieur van het pand in kwestie. Reserveren kan enkel via de website vanaf woensdag 28 augustus om 19.30 uur. Voordien reserveren is technisch niet mogelijk. “Er werd voor dit avonduur gekozen opdat zoveel mogelijk mensen de kans zouden krijgen om te reserveren. Snel zijn is de boodschap, want elk jaar zijn de inschrijvingen snel volzet”, aldus schepen Franky Demon.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.