Brugse monumenten schitteren dankzij nieuwe duurzame LED-verlichting

Brugse monumenten schitteren dankzij nieuwe duurzame LED-verlichting

Stad Brugge zet volop in op de volledige overgang naar LED-verlichting voor de openbare ruimte. Na de straatverlichting, wordt sinds deze zomer ook de monumentenverlichting in de binnenstad vernieuwd. Belangrijke monumenten krijgen een nieuwe energiezuinige en aangepaste verlichting.

“Om de verledding van de volledige verlichting voort te zetten, hebben we samen met Fluvius een verleddingsplan voor de monumenten op de Markt, de Burg, het Van Ackerplein en de Kruispoort uitgewerkt. De verledding van het verlichtingspark kent meerdere voordelen: het is goed voor het milieu, de verlichting kan flexibel aangestuurd worden en er wordt een pak energie bespaard”, zegt schepen van Klimaat, Energie en Patrimoniumbeheer Minou Esquenet.

De monumenten worden aangestraald via een geslaagde combinatie van de typische gietijzeren Brugse lantaarnpalen, speciale grondspots én verlichtingsarmaturen op daken. Fluvius ontzorgt de Stad door het lichtontwerp, het technisch ontwerp, de aanbesteding en uitvoering te coördineren, en zal ook instaan voor het onderhoud van deze verlichting.

Samen met lichtontwerper Spectrum werd de lichtstudie zo opgemaakt dat de gebouwen beter en efficiënter aangestraald worden met de nieuwe LED-technologie. “Dit zorgt ervoor dat monumenten nu nog beter tot hun recht komen. Meer details van de gebouwen zijn leesbaar”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Dit is heel duidelijk bij het Belfort, maar zeker ook bij het Provinciaal Hof.

“Fluvius ontzorgt de Stad door het lichtontwerp, het technisch ontwerp, de aanbesteding en uitvoering te coördineren, en zal ook instaan voor het onderhoud van deze verlichting”, zegt Fluvius-regiomanager Guido Vandenbruwaene.

“Duurzamere verlichting is ook voor het provinciebestuur belangrijk. Bij de renovatie van het Provinciaal Hof hadden we hier ook aandacht voor. De gevelverlichting werd volledig verled. Dat is duurzamer dan voorheen, maar de provincie investeerde mee waardoor meer lichtpunten aangebracht werden. Op die manier kunnen we een aantal belangrijke architecturale elementen van het gebouw (zoals de aartsengel Michaël) nu beter belichten. Het is dus niet alleen een duurzamere verlichting dan voorheen, maar ook één die de erfgoedwaarde nog meer benadrukt”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert.

“Een andere verbetering is de aanstraling van de gevel van het Stadhuis, die voortaan via een app op de computer in verschillende kleuren kan worden verlicht (bijvoorbeeld groen voor Saint Patrick’s Day). Dit vervangt de arbeidsintensieve methode waarbij kleurenfilters handmatig op de lantaarns werden aangebracht met behulp van een liftwagen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

De hele operatie (ontwerp, levering en plaatsing, 20 jaar onderhoud) kost 798.265,16 EUR BTW incl en zal de gebouwen twintig jaar laten sprankelen, waarvan de Provincie West-Vlaanderen 85.000 EUR BTW incl. investeert.

Een overzicht van het lichtbeeld van de stad:

Op de Burg worden de gevels van ‘t Brugse Vrije, Burgerlijke Griffie, Stadhuis en Bloedbasiliek aangestraald, net als het beeld van de Geliefden.
Op de Markt wordt het Belfort en het beeld van Breydel en De Coninck aangestraald, en werd samen met de provincie West-Vlaanderen de verlichting van het Provinciaal Hof beter afgestemd op de recente restauratiewerkzaamheden. De Stad en Provincie delen hiervoor de kosten.
De Ryelandtzaal wordt aangestraald vanaf het Van Ackerplein, waarbij de Brugse lantaarns ook worden vervangen.
De aanstraling van de Kruispoort wordt als laatste in deze eerste fase van verledding van de monumentenverlichting aangepakt.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.