Burgemeester Dirk De fauw reageert op incident met Brugse stadsgids

Burgemeester Dirk De fauw: “Met grote verbazing nam ik gisteren kennis van het voorval waarbij stadsgids Pascal Gerritsen donderdagmiddag in de Bakkersrei werd geduwd tijdens een gidsbeurt bij de Bonifaciusbrug. Dit incident is niet alleen triestig, het strookt ook absoluut niet met de waarden van gastvrijheid en respect die we in onze stad hoog in het vaandel dragen.

Allereerst wil ik mijn medeleven betuigen aan Pascal. Gelukkig liep hij geen ernstige verwondingen op, maar ik begrijp dat dit een nare ervaring voor hem is geweest. Ik apprecieer zijn vastberadenheid om ondanks deze tegenslag zijn werkzaamheden als stadsgids voort te zetten.

Ik kan meegeven dat dit voorval door de politie grondig wordt onderzocht. We hopen dat de dader snel geïdentificeerd en verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daad. Brugge moet een veilige plek zijn voor iedereen, zowel voor haar bewoners als voor haar bezoekers.

Desalniettemin wil ik ook van deze gelegenheid gebruik maken om te benadrukken dat ook stadsgidsen zich aan bepaalde regels moeten houden. Deze regels zijn opgesteld om de veiligheid en het comfort van zowel de gidsen als de toeristen te waarborgen, en zijn te vinden in de politieverordening voor georganiseerde toeristische wandelingen in Brugge.

Zo mogen gidsen bijvoorbeeld geen klanten werven op het openbaar domein. Ze moeten zich altijd hoffelijk en respectvol gedragen, zonder aanstootgevende of kwetsende opmerkingen te maken. Het is hun verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun groep de openbare orde en rust niet verstoort. Tijdens de wandelingen moeten gidsen zich aan de verkeersregels houden, mogen zij geen lawaaihinder veroorzaken, en is het gebruik van een audiosysteem met oortjes verplicht bij groepen van 25 deelnemers of meer. Tot slot is het verboden om straatmeubilair te gebruiken om deelnemers aan te spreken.

Deze regels zijn essentieel om incidenten zoals die van afgelopen donderdag te voorkomen. Ik roep alle gidsen in Brugge op om deze voorschriften nauwgezet na te leven, zodat we samen kunnen zorgen voor een veilige en aangename ervaring voor iedereen in onze prachtige stad.

Brugge is een hedendaagse stad met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur, en onze stadsgidsen spelen een cruciale rol in het overbrengen van dit erfgoed aan onze bezoekers. In de toekomst moet dit ook zo blijven. Als alle gidsen op muurtjes zouden staan om hun groep toe te spreken, zou de visuele impact op ons straatbeeld zeer groot zijn.”

Foto©Stad Brugge

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.